ООН: Цензурата в медиите е във възход

1000
ООН: Цензурата в медиите е във възход
Снимка: Getty Images

Свободата на печата е обект на атаки във всяко кътче на света. Това заяви днес ръководителят на ООН, като осъди посегателствата срещу журналисти и разпространението на дезинформация, предаде АФП.

В навечерието на Световния ден на свободата на печата в сряда Антонио Гутериш отправи призив към журналистите и медиите по света. "Цялата ни свобода зависи от свободата на пресата", каза той във видеопослание, наричайки я "основа на демокрацията и справедливостта" и "жизненоважна за правата на човека". "Но във всяко кътче на света свободата на пресата е обект на атаки", добави генералният секретар на ООН, цитиран от БГНЕС.

Алжир ограничава допълнително свободата на печата с нов закон

Парламентът на Алжир се приближи до приемането на закон, който допълнително ограничава свободата на печата в северноафриканската страна...

Гутериш не назова имена на затворени журналисти и не хвърли вината върху държавите, но други оратори изтъкнаха отделни случаи, като този на американския журналист Еван Гершкович, задържан в Русия по обвинения в шпионаж, които той отхвърля. "Идвам от страна, Иран, където да си журналист е престъпление и може да те вкарат в затвора, да те убият, да те измъчват", каза Масих Алинеджад, иранско-американски журналист, живеещ в изгнание.

По данни на "Репортери без граници" през 2022 г. при изпълнение на служебните си задължения са били убити 55 журналисти и четирима медийни работници. "Истината е застрашена от дезинформация и реч на омразата, които се стремят да размият границите между фактите и измислицата, между науката и конспирацията", заяви Гутериш. Журналистите, добави той, "са рутинно тормозени, сплашвани, задържани и в затворите".

Други оратори изразиха подобна загриженост, като ръководителят на ЮНЕСКО, която организира събитие в ООН в Ню Йорк по този повод на 3 май, също се изказа. Одри Азуле заяви, че дигиталната епоха променя целия информационен пейзаж - което прави "професионалната, свободна и независима журналистика" по-необходима от всякога. Тя заяви, че тормозът и сплашването на журналисти са неприемливи. "Намираме се на нов кръстопът", каза тя. "Сегашният ни път ни отдалечава от информирани обществени дебати... път към все по-голяма поляризация", допълни Азуле. 

Издателят на "Ню Йорк Таймс" А. Г. Сулцбергер обърна внимание на случая Гершкович, журналист от "Уолстрийт Джърнъл", който беше задържан в Русия в края на март. Той "остава в руски арест по фиктивни обвинения и трябва да бъде освободен", заяви Сулцбергер. Той каза, че не само преките репресии застрашават журналистите и свободата на информацията. "Когато свободната преса ерозира, ерозията на демокрацията почти винаги я следва", категоричен бе той.

Кремъл убеждава руснаците, че VPN ще им навреди

Спрете да ползвате VPN, защото така ще ви откраднат личните данни - с този безумен призив Кремъл опитва да ограничи още повече възможно...

Генералният секретар на Амнести Интернешънъл, Агнес Каламард, заяви, че цензурата е укрепила позициите си в световен мащаб. "За съжаление, цензурата се е превърнала в позиция по подразбиране на много правителства по отношение на контрола върху знанието на техните общества", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...