ООН: Има системен расизъм в полицейската работа в САЩ

895
ООН: Има системен расизъм в полицейската работа в САЩ
Снимка: Gettyimages

Разследващите на ООН по правата на човека заявиха, че са установили системен расизъм срещу чернокожите в полицейската и съдебната система на САЩ, и подчертаха необходимостта от спешна реформа. В доклад след посещението си в Съединените щати те посочват "дълбоко вкоренения системен расизъм срещу хората от африкански произход в Съединените щати". "Това наследство от робството прониква в целия спектър на правоприлагащата и съдебната система", се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

В продължение на 12 дни през април и май екипът посети пет центъра за задържане и проведе срещи с жертви, граждански групи, представители на съдебната система, полицейски профсъюзи и официални лица в Атланта, Чикаго, Лос Анджелис, Минеаполис, Ню Йорк и Вашингтон.

"Чухме десетки сърцераздирателни свидетелства за това как жертвите не получават правосъдие или обезщетение", каза следователката Трейси Киси. "Това е системен проблем, който изисква системен отговор. Всички заинтересовани страни, включително полицейските управления и полицейските профсъюзи, трябва да обединят усилията си за борба с преобладаващата безнаказаност."

Още: Проучване: Във Франция почти всички са расисти

Екипът от независими експерти беше създаден през 2021 г. - година след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд от бял американски полицай - за да разследва полицейското насилие по света, подхранвано от расизъм.

Проучванията показват, че вероятността афроамериканците в Съединените щати да бъдат убити от полицията е три пъти по-голяма, отколкото при белите, а вероятността да бъдат лишени от свобода е 4,5 пъти по-голяма, казват експертите. От над 1000 случая на убийства, извършени от полицаи всяка година, само един процент водят до повдигане на обвинения на служителите. Те отхвърлиха теорията за "лошата ябълка", с която се обясняват убийствата и злоупотребите от страна на полицията.

Още: След расистки коментари: Отстраниха съоснователя на Залата на славата на рокендрола от поста му

Вместо това "има сериозни доказателства, които сочат, че неправомерното поведение на някои отделни полицейски служители е част от по-широк и заплашителен модел", заяви следователят Хуан Мендес. Нагласите в американската полиция и система на наказателното правосъдие отразяват нагласите в американското общество", каза той и добави, че има "остра нужда от цялостна реформа".

В доклада са отправени общо 30 препоръки към администрацията на САЩ и 18 000 полицейски агенции в страната. Наред с други неща, в него се казва, че въоръжените полицаи не трябва повече да бъдат първите лица, които реагират по подразбиране в ситуации като психични кризи, бездомност, контрол на движението и училищна дисциплина.

В него също така се подчертава системният расизъм, с който се сблъскват чернокожите полицаи, и се осъжда "ужасяващото свръхпредставяне на хората от африкански произход в системата на наказателното правосъдие". Той изрази дълбока загриженост относно случаите на осъждане на чернокожи деца на доживотен затвор и широко разпространеното използване на карцер.

Още: "Мразя черните": Белият расист от Флорида многократно е предупреждавал, че ще избива чернокожи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Десетки загинали и изчезнали след проливни дъждове в Бразилия

САЩ обвиняват Русия в използването на химическо оръжие в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com