Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Мразя черните": Белият расист от Флорида многократно е предупреждавал, че ще избива чернокожи

28 август 2023, 06:20 часа • 6094 прочитания

Мъжът, който застреля трима души при нападение с расови мотиви във Флорида, е писал за омразата си към чернокожите, съобщиха от полицията.

Двайсет и една годишният Райън Кристофър Палметер изстрелял единайсет куршума по една жена, седяща в колата си в Джаксънвил, преди да влезе в магазин и да застреля други двама души.

Шериф Ти Кей Уотърс заяви, че след това той е насочил оръжието срещу себе си.

Кметът Дона Дийгън заяви, че това е "изпълнено с омраза престъпление", водено от расистка ненавист.

На пресконференция в неделя Уотърс потвърди, че Палметер няма предишно криминално минало и живее с родителите си в окръг Клей.

Според полицията Палметер е автор на няколко манифеста, предназначени за родителите му, медиите и федералните агенти, в които подробно описва омразата си към чернокожите.

Уотърс заяви, че тези манифести "подробно описват отвратителната идеология на омразата на стрелеца".

"Казано накратко: тази стрелба е била расово мотивирана и той е мразил чернокожите. Манифестът е, съвсем откровено казано... дневникът на един луд", каза той. "Той е знаел какво прави. Бил е 100% наясно. Знаел е какво прави и отново, разочароващо е, че някой би стигнал дотам, за да нарани някой друг".

Уотърс заяви, че през 2017 г. Палметри е бил задържан за кратко за 72 часа по силата на Закона Бейкър - законодателство за психичното здраве, което позволява принудителното задържане на дадено лице с цел лечение, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Девет души са в болница след стрелба в САЩ 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес