ООН: Колумбия постави нов рекорд в производството на кокаин

2158
ООН: Колумбия постави нов рекорд в производството на кокаин
Снимка: Getty Images/Guliver

Колумбия, най-големият производител на кокаин в света, е поставила нов рекорд през миналата година по производство на наркотика и отглеждане на листата на кока, от които той се произвежда, предаде АФП.

Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността (СНПООН) отглеждането на листа от кока е било с 13% по-високо през миналата година в сравнение с 2021 г., а производството на кокаин се е увеличило от 1400 тона на 1738 тона. 

Това са най-високите стойности, откакто ООН започна мониторинг през 2001 г. По-голямата част от колумбийския кокаин е предназначена за Съединените щати и Европа.

Още: Десетки убити в седмица на смъртоносни полицейски операции в Бразилия

Производството на листа кока понастоящем се разпростира на 230 000 хектара в страната. Почти две трети от културите кока се отглеждат в южните департаменти Нарино и Путумайо, граничещи с Еквадор, който се бори с насилие, свързано с наркобанди, и в Северен Сантандер на границата с Венецуела.

Според доклада около половината от наркокултурите в Колумбия се намират в резервати на коренното население, горски резервати и природни паркове. 

Новите данни излязоха ден, след като първият в историята на Колумбия ляв президент Густаво Петро и мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор разкритикуваха "провалената", водена от САЩ т.нар. война срещу наркотиците.

Кампанията е била от полза само за наркокартелите и е подхранвала насилието, без да се обръща внимание на първопричините за престъпността, като бедността и безработицата, заяви Петро. На срещата присъстваха около две дузини лидери на латиноамерикански и карибски държави.

Още: Шефът на "Гранична полиция" обясни за хеликоптера, изхвърлил дрога в Турция

Колумбия и Мексико са "най-големите жертви" на ръководената от Америка "война", която е довела до криминализиране и обедняване на много хора, добави президентът, цитиран от БГНЕС.

Петро, който встъпи в длъжност миналата година, предложи амнистия за наркотрафикантите, които желаят да се предадат и да се откажат от търговията в преследване на стремежа му за "пълен мир" в разкъсваната от насилие страна.

Президентът предложи също така закупуване на обработваема земя, която да бъде преразпределена на дребни земеделски производители, за да се издържат от законни култури, свободни от насилственото иго на наркобанди, на които разчитат, за да изкарват прехраната си.

Отглеждането на кока е незаконно, но е основен поминък за много хора в 50-милионната южноамериканска държава. Голяма част от сектора се контролира от въоръжени групировки - леви партизани, десни паравоенни формирования или наркокартели. Колумбия остава най-големият производител в света, следвана от Перу и Боливия.

Още: Сривът на цените на кокаина е удар за колумбийските производители на кока

Правителството заяви, че страната скоро ще приеме нова политика по отношение на наркотиците, която има за цел да ликвидира престъпните организации, като нанесе възможно най-малко вреди на бедните производители в селските райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка