ООН прие конвенция срещу насилието и тормоза на работното място

5267
ООН прие конвенция срещу насилието и тормоза на работното място
Снимка: iStock/Guliver

Агенцията по заетостта на САЩ прие първата си конвенция, насочена специално към намаляване на насилието и тормоза на работното място, в опит са бъде стимулирано движението #MeToo, предаде „Сабах“. ООН прие с мнозинство резолюцията, изготвяна от Международната организация на труда в продължение на четири години, уточнява БГНЕС.

Конвенцията на МОТ за насилието и тормоза е приета с 439 на 7 гласа с 30 въздържали се, което е най-доброто постижение на МОТ, отбелязано на честването на 100-годишнината от създаването й. Агенцията обединява фирми, работни групи и 187 държави-членки. Делегатите не успяха да включат обаче нареждане за тормоз и насилие срещу ЛГБТ общността.

Всеки трети ученик е жертва на тормоз в училище

Всеки трети ученик по света е жертва на психологическо или физическото насилие поне един път месечно, се казва в доклад на UNESCO по пр...

"За първи път ... международната общност се сдоби с глобален инструмент за борба с насилието и тормоза на работното място", каза генералният директор на МОТ Гай Райдър след приемането й.

Движението #MeToo, предизвикано от обвинения в сексуален тормоз срещу холивудския магнат Харви Уайнстийн през 2017 г., хвърля остра светлина върху широко разпространените модели на сексуален тормоз или злоупотреба в множество сфери на американския живот. Това доведе до обвинение на десетки влиятелни мъже в сферата на развлеченията, политиката и други области, в сексуално посегателство.

Целта на конвенцията е да защити работещите, независимо от договорния им статут, от тормоз на места, където работят, почиват си, ядат или използват санитарни помещения. Тя също така обхваща пътувания, обучение, социални дейности, комуникации и конференции, свързани с работата. Райдър каза, че следващата стъпка са национални ратификации.

Всички, с изключение на шест правителства гласуваха в полза на пакта, като Русия, Сингапур, Ел Салвадор, Малайзия, Парагвай и Киргизстан са се въздържали, показват данните на МОТ. Представители на работодателите от Малайзия и няколко държави от Латинска Америка са гласували против.

"Никой не трябва да бъде подлаган на насилие и тормоз по време на работа. Това е епидемия в целия свят, която трябва да приключи," каза представителят на работодателите Алана Матесън. Целта на текста е да се защитят всички работници в публичния и частния сектор, както и неформалната икономика.

Ето как да не заспите на работа в ПОНЕДЕЛНИК

Случвало ли ви се е буквално очите ви да се затварят докато сте на работа? Това са едни от най-неприятните моменти по време на работа и...

"Никой не трябва да се очаква да търпи каквато и да е форма на насилие, основано на пола, когато дойде на работа - независимо дали това са постоянни коментари и вицове, самолюбиви, сексистки забележки, опипване или още по-лошо", казва Мари Кларк –представител на неправителствена организация за защита на работниците. "За съжаление, това е реалността за твърде много работещи“. 

Райдър призна, че въпросът за ЛГБТ е спорен, но каза: "Духът на Конвенцията... е, че всеки попада под защитата на тази конвенция." Основен препъни-камък, каза той, е определянето на "уязвими групи".

Представителят на Иран заяви, че конвенцията трябва да се разглежда в съответствие с националния контекст, нормите и ценностите на всяка страна. Ислямската република, която гласува в подкрепа, заяви, че има политика на "нулева толерантност" срещу тормоза на работното място. Марта Е. Нютън, заместник-секретар на Министерството на труда в САЩ, пък заяви, че е важно да се отбележи, че законното прилагане на имиграционните закони не трябва да се тълкува като тормоз съгласно конвенцията.

Работата на МОТ често се усложнява от тристранната структура, която включва държавни служители, профсъюзни лидери и представители на работодателите от частния сектор. Работодателите са особено загрижени за това дали конвенцията ще се стреми да ги държи отговорни за злоупотреби сред колеги, които се случват далеч от работното място.

МОТ е единствената агенция, създадена в рамките на Лигата на нациите след Първата световна война, надживяла фашизма в Европа и избухването на Втората световна война и в последствие обединила се в Организация на обединените нации.

6 знака, че сте лош служител и дори не го знаете

Някои служители са по-добри от другите, но какво става, ако вие сте „проблемният” във вашия офис? Да бъдеш лош служител не ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка