ООН ще призове Турция да промени действията относно Кипър

2655
ООН ще призове Турция да промени действията относно Кипър
Снимка: iStock

Проект на изявление на Съвета за сигурност на ООН призовава Турция и кипърски турци да отменят решението си да отворят отново жилищната част на изоставено предградие и да избягват едностранни действия, които биха могли да повишат напрежението на разделения средиземноморски остров.

Очакваше се 15-те държави на най-силния орган на ООН да разгледат изготвеното от Великобритания изявление в сряда вечерта и ако няма възражения, то да бъде одобрено днес, пише „Катимерини”.

Изявлението бе подготвено след брифинг при закрити врати пред Съвета за сигурност на специалния представител на ООН, който се съсредоточи върху съобщението на кипърския турски ръководител Ерсин Татар, че участък от 3,5 кв. км в предградието Вароша ще се върне от военен към граждански контрол. То бе направено преди военния парад, на който присъства президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, в чест на 47-ата годишнина от турското нахлуване в Кипър.

През 1974 г. след инвазията на Турция островът бе разделен на северна турска част – непризнатата Севернокипърска турска република (СКТР), и международно признат кипърски гръцки юг – Република Кипър.

Многобройните кръгове от преговори с посредничеството на ООН, насочени към обединяване на Кипър, завършиха с неуспех, като последният натиск за мирно споразумение бе през юли 2017 г. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш проведе неофициални разговори с лидерите на кипърските гърци и турци в Женева през април, които не успяха да постигнат напредък за бъдещето на острова. Въпреки това той заяви, че преговорите ще продължат и "не се отказвам".

Туристическият курорт Вароша (турско име Мараш) във Фамагуста е затворен за обществеността от 1974 г. след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова. Вароша е защитен с резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 1984 г., която гласи, че празният град може да бъде обитаван само от коренните му жители. През 2020 г., обаче, турските и севернокипърските власти обявиха неговото „повторно отваряне“.

Ердоган обяви частично отваряне на окупирания курорт Вароша

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви частично отваряне на Вароша по време на посещението си в Северен Кипър. 3,5% от Вароша, ...

Бившите жители на Вароша осъдиха последния ход на кипърските турци и Турция като опит да се възползват от отчаянието им за бъдещето на района и чрез психологически натиск да ги принудят да продадат имотите си.

Предложеното изявление на председателя на Съвета за сигурност ще повтори позицията, „че не трябва да се предприемат действия по отношение на Вароша, които не са в съответствие с неговите резолюции“.

Според Ердоган и Татар, траен мир в Кипър е постижим единствено чрез признаването на две отделни държави на острова.

Проектът на изявление ще потвърди ангажимента на Съвета за сигурност „за трайно, всеобхватно и справедливо уреждане в съответствие с желанията на кипърския народ и основано на двуобщинна, двузонална федерация с политическо равенство, както е изложено в съответните Резолюции на Съвета за сигурност”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com