ООН ще разследва убийства на деца в Украйна, Етиопия и Мозамбик

1225
ООН ще разследва убийства на деца в Украйна, Етиопия и Мозамбик
Снимка: Getty Images

Представители на ООН ще разследват убийствата и раняването на деца в Украйна, Етиопия и Мозамбик. Това заяви ръководителят на ООН Антониу Гутериш днес в доклад, в който се посочва, че 2 515 деца са били убити и 5555 деца са били осакатени в конфликти по света през 2021 г., съобщи Ройтерс.

Годишният доклад, озаглавен "Децата и въоръжените конфликти", също така потвърждава набирането и използването като войници на 6310 деца в конфликти по света през 2021 г. Други нарушения, които документът обхваща, са отвличанията, сексуално насилие, нападения срещу училища и болници и отказ на помощ, предава БТА.

ООН: Увеличават се жертвите във войната в Украйна

ООН е обезпокоена от съобщенията за цивилни жертви и разрушаване на гражданска инфраструктура по време на боевете в Украйна през уикенд...

В доклада се установява, че най-голям брой проверени нарушения срещу деца през 2021 г. е имало в Йемен, Сирия, Афганистан, Демократична република Конго, Сомалия, Израел и Палестинските територии.

Гутериш заяви, че докладът за следващата година ще включва проверени нарушения срещу деца в Украйна, Етиопия и Мозамбик.

Неговият специален пратеник по въпросите на децата и въоръжените конфликти Вирджиния Гамба, заяви, че двете най-тревожни нарушения, които се проявяват в конфликта в Украйна, са убийството и осакатяването на деца и нападенията срещу училища и болници.

Без да определя кой е виновен, ръководителката на ООН по правата на човека Мишел Бачелет заяви миналата седмица, че към 3 юли 4889 цивилни са били убити в Украйна, включително 335 деца, като подчерта, че реалната цифра вероятно е много по-висока.

Зеленски: Преговаряме с Турция и ООН за износ на зърно

Президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди, че Украйна преговаря с Турция и ООН за износа на украинско зърно. Президентът даде ...

Докладът "Децата и въоръжените конфликти" включва черен списък, който има за цел да порицае страните в конфликтите с надеждата да ги накара да приложат мерки за защита на децата. Тези доклади отдавна будят противоречия, доколкото според дипломати Саудитска Арабия и Израел са оказвали натиск през последните години, за да не попаднат в този списък.

Израел никога не е попадал в черния списък, докато ръководената от Саудитска Арабия военна коалиция, която действа в Йемен, беше извадена от списъка през 2020 г., няколко години след като за пръв път беше включена в списъка заради убийства и раняване на деца в африканската страна.

Израелските сили за сигурност са убили 78 палестински деца, осакатили са други 982 и са задържали 637 палестински деца през  2021 г. според доклада, докато в Йемен водената от Саудитска Арабия коалиция е убила и осакатила 100 деца през миналата година.

"Ако ситуацията се повтори през 2022 г., без значимо подобрение, Израел следва да бъде включен в черния списък",  заяви Гутериш. Той отчете "продължаващото намаляване на смъртните случаи сред децата в Йемен", причинени от оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в тази страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com