ООН: Светът е на катастрофален път към затопляне с 2,7°С

2278
ООН: Светът е на катастрофален път към затопляне с 2,7°С
Снимка: Thinkstock

Неуспехът да се намалят глобалните емисии поставя света на „катастрофален“ път към 2,7 градуса по Целзий. Това предупреди ръководителят на ООН Антониу Гутериш само седмици преди преговорите за климата, предаде БГНЕС.

Коментарите му идват към доклад на Организацията на обединените нации относно глобалните обещания за емисии, необходими, за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата. Докладът показва, че „светът е на катастрофален път към 2,7 градуса затопляне“, се казва в изявлението на Гутериш.

Ето при какви ограничения трябява да живеят хората за да се намали затоплянето на Земята

Във фейсбук експертът по устойчиво развитие Боян Рашев написа:  Ново "проучване" на University of Leeds показва какво трябва да с...

Цифрата би нарушила температурните цели от Парижкото споразумение за климата, което има за цел да снижи затоплянето доста под 2°С и за предпочитане да бъде ограничено до 1,5°С над индустриалните нива. „Неизпълнението на тази цел ще доведе до огромни загуби на човешки животи и поминък“, каза Гутериш.

Миналия месец Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) предупреди, че средната температура на Земята ще бъде с 1,5 градуса по-висока около 2030 г., десетилетие по-рано от прогнозираното само преди три години.

"Трябва да действаме, всички ние, трябва да действаме сега", заяви президентът на САЩ Джо Байдън, призовавайки за "най-висока" амбиция на конференцията на ООН по климата в Глазгоу през ноември. "Тези, които все още не са го направили, времето изтича", каза Байдън в Белия дом в началото на виртуална среща на върха с девет чуждестранни лидери

Само с 1,1 градуса затопляне досега светът е свидетел на смъртоносни метеорологични бедствия, засилени от изменението на климата през последните месеци, от горещи вълни на топене на асфалт до наводнения и неукротими горски пожари.

IPCC казва, че емисиите трябва да бъдат с около 45% по-ниски до 2030 г. в сравнение с нивата от 2010 г., за да се постигне целта от 1,5 градуса. Но настоящите обещания от 191 държави ще доведат до 16% по-високи емисии в края на десетилетието, отколкото през 2010 година - ниво, което в крайна сметка ще доведе до затопляне на света с 2,7 градуса.

В края на века - океанът ще потопи големи части от Латинска Америка

Бреговите райони на полуостров Юкатан, Кинтана Роо, Кампече и Табаско ще бъдат под морето през 2100 г., според прогнозите на Climate Ce...

„Общият брой на емисиите на парникови газове се движи в грешна посока“, каза отговорникът на ООН по климата Патриша Еспиноса на пресконференция. Но според нея има „проблясък на надежда“ от 113 страни, които са актуализирали своите обещания, включително САЩ и Европейския съюз. Тези нови обещания, известни като национално определени вноски (NDCs), ще доведат до намаляване на емисиите им с 12% до 2030 г. в сравнение с 2010 г.

Въпреки крайния срок за 2020 г., много големи емитери все още не са обявили нови цели. Това включва Китай - най-големият излъчвател в света - който заяви, че ще достигне нетни нулеви емисии до 2060 г., но все още не е предоставил своя NDC, за да определи намаляването на емисиите до 2030 г.

Междувременно актуализациите от Бразилия и Мексико всъщност са по-слаби от обещанията, които са подали преди пет години, според анализ на Световния институт за ресурси. Докладът на ООН е "обвинителен акт" за глобалния напредък в климата, особено към страните от Г-20, отговорни за около 80 процента от емисиите, каза Мохамед Адов, който ръководи мозъчния тръст Power Shift Africa. „Това са страните, които са причинили тази криза и въпреки това не успяват да покажат лидерството, необходимо да ни изведе от тази бъркотия“, каза той.

Друго неизпълнено обещание ще бъде обсъдено на срещата на високо равнище в Глазгоу - обещанието на богатите държави да предоставят годишно финансиране за климата от 100 милиарда долара от 2020 г. на по-бедните страни, които носят най-голямо въздействие на затоплянето. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че напредъкът е „разочароващ“, като развиващите се страни са получили 79,6 млрд. долара през 2019 г. Тя предупреди, че целта за 2020 г. ще бъде пропусната.

„Борбата срещу изменението на климата ще успее само ако всички се обединят, за да насърчат повече амбиции, повече сътрудничество и повече доверие“, каза Гутериш. "Време е лидерите да застанат заедно и да дадат резултати, или хората във всички страни ще платят трагична цена".

Глобалното затопляне ще застраши от изчезване цели държави

Глобалното затопляне с 1,5 градуса по Целзий би било катастрофа за някои тихоокеански островни държави, предупредиха експерти. Според т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Объркали адреса: Американски летец беше застрелян от полицията

Срещу 1 милиард долара за кампанията му: Тръмп обещал отмяна на екорегулации на петролни магнати?

Тръмп обвини Байдън, че заема страната на Хамас

Възстановяване: Бразилия отпуска 10 млрд. долара за щетите от наводненията

Най-малкият син на Тръмп ще бъде делегат на Републиканската партия

Заради проблем със свързано мобилно приложение към инсулинови помпи: Повече от 200 диабетици са ранени

Наводненията в Бразилия: Кон се качи на покрива, чака да го спасят (ВИДЕО)

Против бяс: САЩ въвежда строги правила при пътуване с куче

Мъртъв кит се заклещи на носа на круизен кораб (ВИДЕО)

Отново: Крайнодясна конгресменка опита да свали Майк Джонсън, но се провали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com