Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

824
Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането
Снимка: Getty Images/Guliver

Принудена да отхвърли своя най-популярен кандидат на изборите, а след това и пълномощник, опозицията на Венецуела сега е на ръба да се разпадне преди президентските избори през юли, информира БГНЕС. Анализаторите казват, че президентът Николас Мадуро ще пожъне плячката. 61-годишният се бори за трети мандат на власт, с който ще управлява общо 18 години. Ето какво трябва да знаете за бързо развиващата се политическа сцена във Венецуела четири месеца преди изборите:

Още: Мадуро съобщи за опит за покушение срещу него преди изборите

Какво стана с опозицията?

След триумфалната победа на първичните избори през октомври миналата година се появи една единствена фигура, която обедини опозицията: 56-годишната либералка г-жа Мария Корина Мачадо. Наричана от поддръжниците си „желязната лейди“, тя отдавна е яростен противник на „чавизма“ – марката популистка лява идеология, оставена от покойния президент Уго Чавес. Въпреки това, на Мачадо бе забранено да заема публична длъжност в продължение на 15 години от лоялни към Мадуро съдилища, обвинили я в корупция. Тя отхвърли обвинението като изфабрикувано и продължи кампанията, но с наближаването на датата за представяне на кандидат в националния изборен съвет, Мачадо трябваше да направи избор да избегне оставянето на опозицията без представителство. В единадесетия час тя избра 80-годишната университетска професорка Корина Йорис за свой заместник, планирайки да заеме нейното място в последния момент. Въпреки това, когато изтече крайният срок в понеделник, Демократичната унитарна платформа (PUD) не можа да получи достъп до уебсайта, за да регистрира Йолис.

И така, кой ще се кандидатира срещу Мадуро?

Мануел Росалес, губернаторът на богатата на петрол провинция Сулия и член на коалицията PUD, успя да се регистрира в последния момент. По думите му това било последен опит да не отпадне опозицията от надпреварата. Той се зарече да направи „всичко за единството“, но беше подложен на критики, че е избран заради привързаността му към Мадуро, което той яростно отрича. "Страхувах се, че ще останем без кандидат за президент и ще оставим полето отворено за Мадуро да остане на власт още шест години", каза Росалес на митинг в сряда.

Йорис каза пред колумбийската радиостанция Blu, че Росалес е „Юда“ и остро критикува „предателството“ му. Мачадо остана мълчалива за кандидатурата си.

След като крайният срок изтече, PUD успя да регистрира малко известния бивш посланик Едмундо Гонзалес Урути като "временен" кандидат, когото Мачадо се надява да замени в бъдеще. Ако тя не успее, опозицията ще трябва да се обедини зад Гонзалес или Росалес, като „запазването на единството е най-добрата възможна стратегия“, каза политическият анализатор Йоел Луго. „Умното нещо сега не е гражданска война на опозицията, която благоприятства само кандидатурата на Николас Мадуро“, каза бившият ръководител на изборите Висенте Диас.

Има още 10 кандидати, но те са смятани за съюзници на Мадуро.

Още: Мадуро влиза в битката за нов президентски мандат

Ще бъде ли вотът свободен и честен?

Правителството на Мадуро и опозицията подписаха споразумение с посредничеството на Норвегия за провеждане на свободен и честен вот с присъстващи международни наблюдатели, което доведе до облекчаване на санкциите срещу Венецуела от страна на САЩ. Някои санкции бяха наложени отново след решението за забрана на Мачадо и международната общност изрази нарастваща загриженост относно намесата в демократичния процес.

Последното нещо, което опозицията иска, е повторение на изборите от 2018 г., които те бойкотираха. Много държави отказаха да приемат резултатите от победата на Мадуро, твърдейки за измама и липса на прозрачност, и вместо това признаха председателя на парламента Хуан Гуайдо за легитимен лидер на страната. Шест години по-късно Мадуро все още твърдо ръководи богатата на петрол държава, след като правителството на Гуайдо се срина, а войната в Украйна задуши енергийните доставки и измести глобалните приоритети.

Политическата криза само засили тежката икономическа криза при Мадуро, тъй като петролният бум в страната се срина, недостигът на храна и необузданата инфлация удариха силно населението. Ужасната ситуация накара над 7 седем милиона венецуелци да напуснат страната си.

„Ограниченията на този изборен процес почти не оставят вратичка, през която да се премине“, каза политологът Пиеро Трепичоне, добавяйки, че това оказва още по-голям натиск върху опозицията „да постигне споразумение“.

В северния град Карабобо 58-годишната зидарка Карин Родригес обобщи усещането на повечето последователи на Мачадо. „Ще гласуваме за когото тя каже.

Още: Стана ясно кога ще се проведат президентските избори във Венецуела

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка