Оръжието, използвано в Орландо, е любимото на нападателите при масови стрелби в САЩ

2466
Оръжието, използвано в Орландо, е любимото на нападателите при масови стрелби в САЩ
Снимка: Gettyimages

Оръжието, използвано в масовата стрелба в Орландо в американския щат Флорида, се превръща в основен избор при нападенията в САЩ, които водят до голям брой жертви. Автоматична нападателна пушка, способна да стреля многократно в сравнително кратък период от време с високо ниво на точност, е общото, което свързва масовите стрелба в Щатите в последните години, пише Washington Post.

Статистиката говори сама за себе си. Вчера, 12 юни, въоръжен мъж в Орландо с нападателна автоматична карабина уби най-малко 50 души и рани други 53-ма в пълен с хора нощен клуб. Шест месеца по-рано в Сан Бернардино, Калифорния, мъж и жена, въоръжени с автоматични пушки, убиват 14 души и раняват 20 по време на празнично събиране. През 2012 г. в Аврора, Колорадо, въоръжен мъж с нападателен автомат убива 12 души и ранява 58 в пълен с хора киносалон. Също през 2012 в Нютаун, Кентъки, въоръжен мъж с автоматична пушка убива 28 души и ранява двама в начално училище.

Стрелецът от гей клуба във Флорида е убит

Неизвестният нападател, който откри стрелба в гей-клуб в град Орландо, щата Флорида, е мъртъв, съобщи местната полиция, цитирана от БГН...

Използването на такъв тип оръжие става все по-често срещано. От юли миналата година досега в САЩ има 9 масови стрелби със сериозни последствия, според данните на списание Mother Jones. Автоматични пушки са използвани в 7 от 9-те случая.

В последните 10 години такива пушки са употребявани в 14 публични масови нападения. Половината от тях са се случили в периода от юли миналата година до момента.

Нападателните автоматични карабини отдавна са се превърнали в спорна точка по дебата за оръжията в САЩ. Те са забранени през 1994 г., но забраната изтича през 2004 г., а Конгресът на САЩ решава да не я подновява. Според защитниците на легалното притежаване на оръжие автоматите, от какъвто и да е тип, рядко се използват за убиване на хора. Заради това според изследователи забраната за нападателните оръжия е имала ограничено влияние върху нивото на убийства в САЩ, докато е била ефективна.

От друга страна в сравнение с други огнестрелни оръжия нападателните автоматични карабини дават сравнително лесна възможност да се ранят или убият голям брой хора в сравлнително кратък отрязък от време. Затова нападателите, които целят да нанесат вреди на група от хора, често ги използват. От 10-те масови стрелби в САЩ с най-голям брой жертви – убити и ранени, седем включват използването на нападателна автоматична карабина, според Mother Jones.

Множество ранени при стрелба в гей клуб във Флорида

Стрелба в гей клуб в Орландо, щата Флорида в САЩ, има жертви, съобщава AFP. Според непотвърдени данни има и заложническа ситуация &nda...

Терористите също са обърнали внимание на широкоизползваната употреба на нападателни автомати и други оръжия в САЩ. През 2011 г. Ал Кайда призова своите последователи да се възползват от ограничения законов контрол върху притежаването на оръжие в САЩ и да купуват нападателни карабини и ги използват за нападения над населението.

"Америка е абсолютна залята от лесно добивани огнестрелни оръжия“, завява във видео говорителят на Ал Кайда Адам Гадахн. „Можете да отидете оръжейно изложение в местния конгресен център и излезете с напълно автоматична карабина без проверка на миналото и най-вероятно без да се налага да показвате документ за самоличност. Тогава какво чакате?“, пита Гадахн.

Той обаче грешки в твърдението си за изцяло автоматичните оръжия, които стрелят постоянно, когато държиш спусъка. Те са забранени в САЩ от 1986 г. Говорителят на Ал Кайда обаче е прав по другите точки: В повечето щати не се изисква проверка на миналото при закупуване на оръжие от частна продажна и оръжейни изложения. Също така в повечето щати не е нужно да показваш документ за самоличност при купуването на огнестрелно оръжие от частно лице.

Хиляди хора, които са в списъците за наблюдение за свързаност с тероризъм, за закупили огнестрелни оръжие по легален начин в САЩ, пише още Washington Post.

Полицията в САЩ предотврати клане на гей парад в Лос Анджелис, ФБР знаело за стрелеца от Орландо

Нападение, насочено срещу хомосексуалната общност е било предотвратено вчера (12 юни) в Лос Анджелис. Арестуван е човек, притежаващ арс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com