Пентагонът: Китай е по-голяма потенциала заплаха за САЩ от Русия

1973
Пентагонът: Китай е по-голяма потенциала заплаха за САЩ от Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ считат Китай за най-значителната потенциална заплаха за себе си, а на второ място е Русия. Това заяви американският министър на отбраната Марк Еспер по време на изказване в Брюксел в Германския фонд Маршал в навечерието на срещата на министрите на отбраната на НАТО. Той призова европейските страни да харчат повече за отбрана за противодействие срещу Москва и Пекин и да открият максимално своя военен пазар за американския военно-промишлен комплекс, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

„При определянето на стратегическите приоритети Китай е на първо място за САЩ в списъка с потенциални заплахи, Русия на второ“, каза той. „Пекин и Москва искат да преустроят света, за да отговаря на техните нужди. Те подкопават суверенитета на слабите държави чрез политическа манипулация и икономически натиск“, обясни Еспер.

Ким Чен-ун: Отношенията ми с Тръмп са специални

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун похвали "специалните" си отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп. Един от най-уважаваните диплом...

„Световната система, която съществува след Втората световна война, основана на демокрацията, свободата, суверенитета на нациите и свободната търговия, винаги е служила на нашето благоденствие“, каза американският министър. "Тази система все още действа, но никой не може да гарантира това в бъдеще, ако САЩ и НАТО не положат усилия за да го защитят“.

В тази връзка Еспер подчерта, че САЩ винаги ще бъдат ангажирани с НАТО, но за да могат адекватно да възпират противниците на Алианса и да защитят печелившата световна система, всички държави от НАТО трябва да увеличат военните си разходи до 2% от БВП до 2024 г., за да придобият ново военно оборудване. „Към днешна дата само осем държави от НАТО са увеличили военните си разходи до това ниво“.

Освен това Еспер призова страните от ЕС да преразгледат принципа на приоритетното предоставяне на поръчки за отбрана в техните страни на европейските компании. Той подчерта, че „този пазар трябва да бъде отворен (само за държави от НАТО), за да могат страните от ЕС да придобият най-добрите технологии“. От 2018 г. Вашингтон се опитва да окаже натиск върху Брюксел да спре въвеждането на нови европейски стандарти за регулиране на отбранителния пазар, за да гарантира максималния обем военни поръчки на американските компании.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com