Перу с трети президент за последната седмица

2113
Перу с трети президент за последната седмица
Снимка: Pixabay

Франсиско Сагасти ще бъде новият временен президент на Перу и третият президент, който страната има за малко повече от седмица, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си. Специалната пленарна сесия на Перуанския конгрес одобри с 97 гласа „за“, 26 „против“ и 0 „въздържали се“ новия съвет на директорите, чийто президент Франсиско Сагасти ще стане новият временен президент. Това беше единственият представен кандидат.

Сагасти е индустриален инженер от Лима. Тий ще бъде президент до юли 2021 г., когато се очаква победителят в общите избори на 11-ти април да встъпи в длъжност. Гласуването в конгреса се проведе в разгара на сериозната политическа и социална криза в страната, след освобождаването на президента Мартин Вискара миналата седмица и последвалото поемане на изпълнителна власт от президента на Конгреса Мануел Мерино. Отстраняването на Вискара и назначението на Мерино предизвикаха силни протести на гражданите, които бяха жестоко репресирани от полицията, оставяйки поне двама загинали и множество ранени. След тези събития Мерино подаде оставка от заеманата от него позиция само шест дни и Перуанският конгрес се срещна, за да се опита да избере нов преходен президент. Първата му сесия с тази цел беше неуспешна.

Президентът на Перу подаде оставка

Президентът на Перу, Мерино, който встъпи в длъжност след импийчмънта на Вискара, подаде оставка, съобщи ТАСС. Конгресът на страната с...

76-годишният Сагасти е избран от Конгреса да председателства неговия съвет на директорите и следователно ще следва процеса на наследяване на президента, предвиден в Конституцията, който установява, че носителят на тази власт поема председателството, когато няма президент. Политикът с центристко-либерална тенденция беше технически съветник на Световната банка и ще стане третият президент на страната за една седмица и четвъртият за по-малко от три години, след оставката на Мерино, отстраняването на Вискара и оставката на Педро Пабло Кучински през 2018 г.

„Днес не е ден на празнуване, защото видяхме смъртта на двама млади хора в знак на протест“, каза Сагасти в еднокамарния конгрес, след като бе одобрен списъкът, който той оглави. И добави, че "пандемията, икономическата криза, проблемите на несигурността не бяха достатъчни, трябваше да стигнем до смъртта на двама млади хора, така че да ни мотивира да работим по-решително и да постигнем по-справедливо развитие". Сагасти ще встъпи в длъжност днес (17.11.20 г.) на тържествена сесия в Конгреса.

Сагасти е част от единствената партия, която гласува против отстраняването на президента Вискара и работата му сега "няма да е лесна", предупреждава кореспондентът на Би Би Си в Южна Америка Кейти Уотсън. "Много протестиращи обвиниха Конгреса, че са извършили парламентарен преврат, като са премахнали Вискара", казва Уотсън, "и Сагасти ще трябва да намери начин да внесе мир в страната след протестите, при които двама загинаха и много бяха ранени". Гласът на Конгреса в полза на Сагасти беше приет с аплодисменти на централния площад в Лима, докато в друга част на града бяха погребани младите жертви на протеста: Инти Сотело Камарго - на 24 г. и Браян Пинтадо Санчес - на 22 г. Младите хора от така нареченото „Двестагодишно поколение“ бяха един от главните вдъхновители на уличните протести срещу отстраняването на Вискара, макар и не точно в негова подкрепа, а срещу заместването му от Мерино. "Събудихме се, ние сме младото поколение „Z“, онези, които излязоха да се борят за това, което заслужаваме като държава, за да не продължават да крадат, узурпират и правят това, което искат с нас", казва Джени Фернандес, който отново излезе на улицата, за да отпразнува оставката на Мерино и да поиска справедливост за двамата загинали.

Парламентарната инициатива за отстраняването на Вискара беше породена от обвинения срещу бившия президент за предполагаем подкуп по негово време като губернатор на южната провинция Мокегуа (2011-2014). Вискара, който отрече всички обвинения, пое президентския пост през март 2018 г., след като тогавашният президент Педро Пабло Кучински подаде оставка на фона на обвинения в корупция и след като беше изправен пред два импийчмънта от законодателната власт. След отстраняването му тогавашният президент остро критикува действията, предприети от Конгреса в разгара на сериозната коронавирусна криза и смята, че „историята и перуанският народ ще преценят решенията, които всеки от тях взема“. Тогава в законодателната власт Вискара посочи, че „причината не е била наложена, а броят на гласовете на представителите на хората, които очевидно са забравили кого представляват“. Проявите на недоволство се задълбочаваха през дните както от репресивния отговор на полицейските сили, така и от изявления на членове на правителството на Мерино, включително самия временен президент, които бяха тълкувани от част от населението като опит на непознаването на мащаба и легитимността на протестите.

Правозащитници в Перу обвиниха президента в убийства

Правозащитни организации в Перу подадоха жалба до прокуратурата, обвинявайки бившия временен президент Мануел Мерино и министър-председ...

Приемът на Сагасти е много различен и той веднага получи публични одобрения на международно ниво, дори преди да встъпи в длъжност. „Поздравяваме новия временен президент на Перу Франсиско Сагасти, ние сме уверени в способността му да води страната през тази криза и до следващите президентски и законодателни избори на 11 април 2021 г.“, каза в Туитър Луис Алмагро, генерален секретар на Организацията на американските държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com