Почина бащата на "боса нова" Жуау Жилберту

5061
Почина бащата на "боса нова" Жуау Жилберту
Снимка: Getty Images/Guliver

Жуау Жилберту, легендарният бразилски музикант и автор на песни, който е пионер на мелодичната музика, известна като боса нова, е починал на 88-годишна възраст, съобщи синът му Жуау Марсело.

Засега причината за смъртта му не е оповестена.

"Баща ми почина", написа във фейсбук синът на Жилберту, който живее в САЩ. „Битката му беше благородна, той се опита да запази достойнството си.“

Жилберту, момче от щата Баия, чийто мек глас пее "Момичето от Ипанема" през 60-те, го направи световно известен. Той живееше сам в къща под наем в Рио де Жанейро, облечен в обичйната си пижама и затънал дълбоко в дългове.

Той се влюбва в музиката, когато получава първата си китара на 14-годишна възраст. След като напуска селото си, работи за местно радио в Салвадор де Баия, а на 19 години пристига в Рио.

През 1957 година си е изградил име на китарист на Елизат Кардосо, а "Cancao do Amor Demais", смятан за първия албум на боса нова.

По-късно, известен както с плавния си глас, така и с китарния си стил, Жилберту пренася звуците на боса нова - което означава „нова тенденция“ или „нова вълна“ - за джаз фестивали и концертни зали по света, поставяйки бразилската музика на картата.

Бернардо Араужо, музикален критик за всекидневника "О Глобо", заяви миналата година, че приносът на Жилберту е "неизмерим".

"Той беше водещият глас на най-известния бразилски стил в света и революционер, без дори да се е стремял да бъде", каза Араужо.

"Той беше първият певец, поне в Бразилия, който показа, че не се нуждаете от голям глас, че можете да пеете тихо, като в шепот, докато сте придружени от виртуозна китара."

Сред десетките албуми на Жилберту някои от най-известните са записани с едни от най-големите в джаза Стан Гец, Хърби Хенкок и бразилецът Антониу Жобим.

Изпълнителят на "Desafinado", "Corcovado" и "Chega de Saudade", който често пееше като дует с първата си съпруга Аструд Жилберту, беше перфекционист и след това ексцентричен затворник.

Той е известен с това, че живее по пижама в уединение, като само отваря вратата на дома си, за да получи доставка на храна.

В по-късните си години е замесен в грозен конфликт, в който две от неговите три деца - Жуау Марсело и дъщеря му Бебел Жилберту, и двамата музиканти – се противопоставиха на последната му съпруга Клаудия Файсол, журналистка, 40 години по-млада от него, с която той се разделя в последствие.

Двете деца обвиниха Файсол, че са е възползвала от умствения и физическия упадък на баща им и е допринесла за финансовия му крах. .

В края на 2017 г. Бебел е обявен за законен настойник на баща си, тъй като е установено, че той вече не може да се справя сам.

"Пред микрофона той беше съкрушителен успех", заяви биографът му Руи Кастро миналата година, "но извън сцената беше точно обратното".

От миналата година, Жилберту живее сам в жилище, за което се твърди, че му е дадено под наем от Пола Лавине, съпруга на друг бразилски музикант Каетано Велозо. Жилберту трябваше да напусне предишните си квартири в крайбрежния квартал „Леблон“, защото от месеци не е плащал наем.

През 2011 г. Файсол убедила Жилберту да отиде на турне, за да отбележи 80-годишния си рожден ден, но по-късно той се оттегли, позовавайки се на здравословни проблеми. Беше му наредено да върне аванс от около 600 000 долара.

В спор с първия си издател, без нов албум от 1989 година и без концерт от 2008 година насам, Жилберту трябваше да продаде 60% от своите авторски права върху първите си четири албума, за да изплати дълговете си.

Тази сделка подтикна децата му да обвинят Файсол, че е измамила музиканта с пълната си увереност, че вече не е способен да управлява делата си.

За повечето бразилци последният проблясък на музикалната легенда е видео през 2015 година, където той се появява в обичайната си пижама и изглеждайки отпаднал, играе "Момиче от Ипанема" с дъщеря си Лулу, на девет години по това време.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com