Почина конгресменът, разследвал убийството на Джон Кенеди

5624
Почина конгресменът, разследвал убийството на Джон Кенеди

След 15 мандата като конгресмен на 90 г. почина Луис Стоукс, който през цялата си политическа кариера имаше отговорността да се справя с трудни задачи, съобщи в. "Индипендънт".През 1968 г. той беше избран като първия чернокож конгресмен от Охайо. Година по-късно брат му Карл стана първият чернокож кмет на Кливлънд.

Стоукс е бил начело на комисията на Камарата на представителите, която имаше за задача да разследва убийството на президента Джон Кенеди, а след това и гибелта на Мартин Лутър Кинг в края на 70-те години на миналия век. Заключенията му и по двата случая бяха, че "вероятно" става дума за заговор. По-късно той оглави и комисията, разследвала аферата "Иран-пари-контри", където привлече вниманието с тежките разпити, на които беше подложен подполковник Оливър Норт.

Стоукс беше един от председателите на комисията по разузнаването в камарата по време на студената война. Неговото обществено поведение винаги е било оценявано като търпеливо и аналитично, но колегите му го познават и като твърд, принципен и опитен политик. Той беше един от едва деветимата чернокожи законодатели в 435-местната Камара на представителите, когато положи клетва през 1969 г. и никога не забрави корените си като дете от бедно семейство и пра-правнук на роби. Служил е в армията от 1943 до 1946 г. във военна част само от чернокожи и твърдеше, че тогава за първи път е изпитал расизма на собствения си гръб.

Неговата битка срещу расизма белязала целия му живот. През 1991 г. полицай в Кепитъл хил пренебрегнал валиден пропуск за паркиране на Стоукс и отказал да пусне конгресмена да отиде до сградата, където работи, защото отказал да повярва, че чернокож може да е конгресмен. През 1992 г. Стоукс участва в надпреварата за кандидат-президент на Демократичната партия срещу Бил Клинтън.

Джей Джей Ейбрамс подготвя сериал за убийството на Кенеди

Режисьорът на "Стар Трек" и телевизионния сериал "Изгубени" Джей Джей Ейбрамс ще снима минисериал, базиран на романа на американския ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com