Поредните совалки на Джон Кери в Близкия изток без успех

60876
Поредните совалки на Джон Кери в Близкия изток без успех
Снимка: Getty Images / Guliver

След четиридневна напрегната дипломация, държавният секретар на САЩ Джон Кери в понеделник тръгва обратно за дома, настоявайки за постигнат напредък, въпреки неуспеха да се договори рамка за насочване на израелско-палестинските разговори. По време на посещението си Кери прекара часове в отделни срещи с израелския премиер Бенямин Нетаняху и палестинския президента Махмуд Аббас, включително и изненадващи визита в съюзниците Йордания и Саудитска Арабия.

В понеделник сутринта американският дипломат информира Тони Блеър, специален пратеник за Близкия изток на Близкоизточната четворка, в хотела си в Ерусалим в края на своята 10-та визита в региона в качеството си на държавен секретар.

Ключ към успеха на близкоизточните преговори

Като обяви целта за постигане на мирно споразумение между Израел и палестинците през следващите девет месеца, държавният секретар на С...

По-рано той се срещна с израелския опозиционен лидер Исак Херзог.

Пазейки САЩ подробностите в тайна, се появиха малко новини за направените от Кери предложения за преодоляване на огромната пропаст между двете страни, докато те се опитват да очертаят контурите на две държави, живеещи заедно. Но изглежда разговорите са били фокусирани върху сигурността в долината Йордан, на границата между Западния бряг и Йордания, както и бъдещето на Ерусалим, когото и двете страни искат за столица.

Йордания и Саудитска Арабия ще са ключът към сделка.

Йордания не само граничи със Западния бряг, но има и историческа роля в опазването на мюсюлманските забележителности в анексирания от Израел Източен Ерусалим. Саудитска Арабия представи през 2002 г. мирен план, станал основа за арабския стремеж за селища. В неделя Кери излезе от пустинната резиденция на саудитския крал Абулла, за да обяви, че е спечелил подкрепата му.

Близкият изток е на границата на войната

Близкият изток е на границата на пълномащабна война. След въздушните удари на Израел по предградия на Дамаск Сирия е набелязала цели на...

Първият дипломат на САЩ, който направи близкоизточния мир своя лична мисия след заемането на поста през февруари, тази седмица ще се срещне с висши дипломати от Арабската лига, за да ги запознае с разговорите си в Израел и на Западния бряг.

Това пътуване беше помрачено от взаимните обвинения между израелските и палестински лидери, обвиняващи се че не са сериозни партньори в търсенето на мир.

Непоколебим, Кери обеща екипът му, воден от Мартин Индик, да продължи да работи в региона и през тази седмица, и каза че ще се върне в Ерусалим скоро, след като крайният срок за постигане на споразумение през април наближава. Той обеща споразумението да бъде „честно и балансирано”.

„Пътят се прояснява, пъзелът става все по-ясен, и за всички стават все по-ясни оставащите трудни избори и какви са вариантите”, каза Кери.

Близкият изток може да затъне във война

В сряда миналата седмица, 30 януари, командването на сирийската армия съобщи за удар от израелската авиация по военния изследователски ...

АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com