Предупреждение: Дезинфектанти се продават в опасни опаковки

2098
Предупреждение: Дезинфектанти се продават в опасни опаковки
Снимка: iStock/Guliver

Американската администрация за храните и лекарствата (FDA) предупреди потребителите на продуктите за дезинфекция на ръцете, че някои от тях са опаковани в различни потенциално подвеждащи опаковки досущ като бирени кутии, бутилки за вода, бутилки със сок, бутилки с водка и пакетчета с храни за деца. Освен това официалните лица са открили дезинфектанти за ръце с аромати на храна, като шоколад и малина, съобщава „Лайф Сайънс“.

Средствата за дезинфекция на ръцете обикновено съдържат 60% до 70% алкохол, така че могат да бъдат токсични при поглъщане, особено за малки деца, които могат да развият алкохолно отравяне, допълва БГНЕС.

Безвреден дезинфектант от чай и бор създали турски учени

Изследователи от университета в Чанаккале в Северозападна Турция успяха да създадат по-екологичен дезинфектант за борба с коронавируса,...

"Все по-загрижен съм за опаковането на дезинфекционните средства за ръце, така че да се продават по-лесно", заяви в изявление представителят на FDA д-р Стивън Хан. „Тези продукти могат да объркат потребителите и да доведат до случайно поглъщане на потенциално смъртоносен продукт.“

Например наскоро FDA получи доклад за човек, който закупил това, което смятал за бутилка с вода, но всъщност било дезинфектант за ръце. Агенцията научи също за дезинфектант за ръце със снимки на анимации за деца, намиращ се в опаковка, която наподобява пакетче чипс, се казва в изявлението.

От юни агенцията откри десетки продукти за дезинфекция на ръце, които съдържат метанол - токсично вещество, което може да причини гадене, повръщане, постоянна слепота, припадъци и дори смърт, ако бъде погълнато, съобщи „Лайф Сайънс“.

Неотдавнашен доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията установява, че най-малко четирима души в САЩ са починали след пиене на дезинфектант за ръце, а още десетина са получили сериозни последици за здравето, като загуба на зрение и припадъци.

Япония забрани препродажбата на антисептици и други дезинфектанти

Японските власти забраниха препродажбата на антисептици и други дезинфектанти на фона на очакваното увеличение на търсенето на такива п...

FDA заяви, че ще продължи да работи с производителите, за да изтегли потенциално опасните дезинфектанти за ръце и да ги премахне от пазара. Агенцията поддържа също така списък на рискови продукти за дезинфекция на ръце, които хората не трябва да използват. В началото на юли FDA актуализира този списък, за да включи предупреждение за дезинфектанти за ръце, опаковани като храни или напитки. Но днешното предупреждение подчертава този проблем и предоставя по-подробна информация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com