Пръв отговор на митата на САЩ - от Канада, Тръмп отвърна с твърд тон

2980
Пръв отговор на митата на САЩ - от Канада, Тръмп отвърна с твърд тон
Снимка: Getty Images/Guliver

Министерството на финансите на Канада публикува списък със стоки от САЩ, които ще получат от 1 юли значително по-високи мита заради решението на Вашингтон да увеличи митата на стоманата и алуминия.

Канада публикува две таблици със стоки. Тези, които са в първия, ще получат с 25% по-високо мито, а стоките от втората таблица - с 10%.

САЩ не пощадиха ЕС, Канада и Мексико за новите мита

САЩ ще наложат допълнителни такси за вноса на алуминий и стомана от държави от Европейския съюз, Канада и Мексико, считано от полунощ ...

В първия списък са различни изделия от метал, включително за железопътния транспорт, тръби и тръбопроводи. Втората таблица включва главно хранителни продукти и напитки. Там са стоки като уиски, кисели млека, кленов сироп, бонбони, сок от портокал, кафе, перилни препарати, тоалетна хартия, спални чували, карти за игра, фолио.

"Контрамерките ще се прилагат само за стоки, произведени в САЩ. Мерките влизат в сила от 1 юли 2018 и ще действат докато САЩ не отменят търговските си рестрикции по отношение на Канада", се казва в обяснението. Митата ще струват на американските компании около 13 млрд. долара.

До 15 юни всички заинтересовани организации могат да предоставят доводите си за една или друга стока, оказала се в списъците.

Междувременно Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се съгласят само на честна, от тяхна гледна точка, сделка за новите условия по Договора за северноамериканска зона за свободна търговия (НАФТА) - в противен случай няма да има никаква сделка. Тръмп направи официално заявление специално за канадския премиер Джъстин Трюдо.

"За сметка на САЩ в продължение на много десетилетия в областта на търговията (другите страни) получаваха изгоди. Дойде краят на това. По-рано днес това съобщение бе предадено на министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо: Съединените щати ще се съгласят на честна сделка или няма да има изобщо никаква сделка", каза американският президент.

Меркел: ЕС ще отговори твърдо на американските тарифи

Страните-членки на Европейския съюз ще реагират по „твърд и единен" начин за решението на САЩ за налагане на допълнителни тарифи ...

Същевременно председателят на Мексиканската камара на алуминевата промишленост Рамон Белтран Арелияно обяви, че "мексиканският пазар няма да бъде ощетен (от американските мита върху стоманата и алуминия). Не трябва да се страхуваме, когато въвеждат мита върху стоманата и алуминия".

Според него решението на САЩ ще доведе до поскъпване за американските купувачи на над 150 стоки с 10%. Става въпрос за стоки, които се произвеждат в Мексико от алуминия: кутии, стълби, джанти, алуминиеви профили за врати и прозорци. "Компаниите от САЩ, които днес купуват от нас (тази продукция), ще продължат да го правят, защото сме им необходими заради качеството на нашата работа", добавя Арелияно.

Коментарът на МВФ

Търговските войни носят загуби на всички страни, водещите световни държави не трябва да се отказват от курса за намаляване на тарифите, заяви официалният представител на МВФ Джери Райс. Той предупреди големите играчи да не въвеждат "изключителни мерки" и посочи необходимостта да се води диалог по най-важните въпроси.

"Много жалко е, че напрежението в търговията се повишава, когато търговията подкрепя световната икономика. За първи път от много време търговията расте по-бързо от световния БВП, което допринася за възстановяване на икономиката по целия свят", добави Райс.

ЕС е готов със списъка на американските стоки с по-високи мита

ЕС е депозирал в Световната търговска организация (СТО) списък с американски стоки, които ще бъдат обложени с по-високи мита. Това е ча...

На свой ред изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард обяви в Twitter, че от проблемите в световната търговия ще пострадат най-бедните слоеве от населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com