Равносметката от стрелбата в синагогата в Питсбърг - десетки жертви

4167
Равносметката от стрелбата в синагогата в Питсбърг - десетки жертви
Снимка: Getty Images/Guliver

11 души са загинали и шестима са ранени при кървавото нападение срещу синагогата „Дървото на живота“ в Питсбърг, щата Пенсилвания. Сред загиналите няма деца. Това съобщи ръководителят на управлението на обществена сигурност на града Уендъл Хисрич на извънредна пресконференция, която се излъчи пряко от телевизия „Фокс нюз“. Американският президент Доналд Тръмп определи трагедията като акт на антисемитизъм.

Много убити и ранени

Ръководителят на управлението на обществена сигурност на Питсбърг Уендъл Хисрич заяви, че шестима души, включително четирима полицаи, са ранени при стрелбата в синагогата „Дървото на живота“. Той категорично отказа да посочи броят на загиналите и препоръча на всички „с голяма подозрителност да се отнасят към всякаква неофициална информация“ за случилото се. Лидерът на Еврейската федерация на Голям Питсбърг Джеф Финкелщайн съобщи пред NBC, че по време на службата в синагогата е имало няколко десетки души. Първи неофициално съобщи за точният брой на загиналите и ранените вестник The Washington Post. Според неговата информация, която по-късно съвпадна с официалната, броят на загиналите е най-малко 11 души, а на ранените - 6.

Въпреки че не разполагат с информация за специфична заплаха, властите засилиха мерките за сигурност около еврейските центрове в щата Ню Йорк.

Телевизия CNN съобщи, че нападателят е разпознат. Това е 46-годишният Робърт Бауърс. Той използва социалната мрежа Gab, където е публикувал материали с антисемитско съдържание. Бауърс е участник и в дискусии с такава насоченост. Заподозряният за стрелбата е арестуван и в момента се намира в болница, където лекуват раните му, получени при престрелката със силите на реда.

Стрелбата е започнала рано сутринта, когато по еврейския календар се отбелязва Шабат – събота, която по традиция е ден на почивка, разяснява БГНЕС.

ФБР: Нападателят е действал сам

Нападателят е действал сам и не е бил регистриран по-рано в полицията. Това съобщи на пресконференция представителят на клона на ФБР в Питсбърг Боб Джоунс.

„За момента нямаме данни, че заподозряният е бил известен преди на органите на реда“, каза той. Джоунс увери, че ФБР ще работи денонощно, за да отговори на въпросите на гражданите, как и защо е можело да се случи нещо подобно.

“Заподозряният по-рано не е бил на отчет на полицията. Предполагаме, че е действал е сам“, каза той. „Смятаме, че едно от оръжията е автомат, заподозряният е имал още три пистолета“, уточни Джоунс.

За Тръмп това е акт на антисемитизъм

Стрелбата в синагогата в Питсбърг, щата Пенсилвания, е антисемитско престъпление. Така оцени трагедията американският президент Доналд Тръмп след пристигането си в Индианаполис, където ще участва в серия от мероприятия.

„Това определено изглежда като антисемитско престъпление. Трудно е да се повярва, че подобни неща се случват отново“, каза той, обръщайки внимание на факта, че в резултат на инцидента са загинали много хора.

"Умът ни е безсилен да разбере жестоката омраза и извратената злина, която може да накара едно лице да извърши такова ужасно престъпление по време на церемония. Отровата, наречена антисемитизъм, трябва да бъде заклеймявана и пресичана навсякъде, където изниква!", заяви Тръмп и призова за втвърдяване на законите за смъртното наказание.

Федералното бюро за разследване /ФБР/ и други правоохранителни органи са включени в разследването на стрелбата. „През следващите часове ще получим повече информация. ФБР са се включили, всички са се включили. Разговарях с губернатора на Пенсилвания, с кмета на Питсбърг Уилям Педуто“, каза Тръмп.

Стрелба в синагога в Питсбърг, има загинали

Неизвестен мъж е открил стрелба в синагогата на град Питсбърг, в резултат на което са загинали 8 души, много други са ранени. Това съо...

„Много хора са били убити, много са тежко ранени. Казват, че местопрестъплението просто ужасява. Някои от специалистите, които са видели много местопрестъпления, го наричат най-ужасното“, добави стопанинът на Белия дом.

Той нареди до залез-слънце на 31 октомври да бъдат спуснати знамената над Белия дом, американските правителствени сгради в страната и чужбина заради смъртта на 11 души при стрелба в синагога в град Питсбърг. „В знак на уважение към паметта на жертвите на ужасния акт на насилие от 27 октомври... нареждам всички американски знамена да бъдат спуснати над Белия дом, а също така над всички държавни сгради и територии“, се казва в комюникето. Тази мярка ще засегне всички посолства, военни бази и военноморски кораби.

Посегателство срещу свободата на вероизповедание

Трагедията в синагогата в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, има антисемитски характер и е покушения срещу свободата на вероизповедание в Америка. Това заяви американският вицепрезидент Майкъл Пенс, който се намира в Лас Вегас.

Вместо оръжейното лоби, Тръмп критикува охранител заради стрелбата във Флорида

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че би връхлетял дори и невъоръжен в училището "Марджъри Стоунмен Дъглас" във Флорида, където 17 ...

„Случилото се днес в Питсбърг не е обикновено престъпление. Това е злодеяние. Това беше нападение срещу невинни американци и покушение срещу нашата свобода на вероизповедание. В Америка няма място за насилие и антисемитизъм“, подчерта вицепрезидентът. „Трябва да сложим край на това зло“, добави той. Пенс съобщи, че президентът Доналд Тръмп е разпоредил да бъдат задействани всички ресурси на федералното правителство за провеждането на подробно разследване на трагедията.

Израел скърби със семействата на загиналите

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападението срещу синагога в американския град Питсбърг и изрази своята солидарност с еврейската общност в града. „Потресен съм от чудовищното нападение в синагогата в Питсбърг. Народът на Израел скърби заедно със семействата на загиналите. Изразяваме нашата солидарност с еврейската общност на Питсбърг и, както и целият американски народ, сме възмутени от този ужасен акта на антисемитизъм“, каза премиерът. „Молим се за скорошното оздравяване на пострадалите“, добави Нетаняху.

Светът осъди тероризма

Уникален протест срещу Тръмп и Конгреса заради оръжейния контрол (СНИМКИ)

Ученици организираха в американската столица Вашингтон протестна акция, настоявайки президентът Доналд Тръмп и Конгреса да затегнат кон...

Стрелбата в Питсбърг беше осъдена от президентите на Турция и Франция. „Осъждам терористичната атака срещу синагогата в Питсбърг и поднасям съболезнования на семействата на жертвите и на американския народ. Турция категорично осъжда всички форми на тероризъм навсякъде по света, независимо от целите на терористите“, написа в Туитър турският президент Реджеп Ердоган.

Своите съболезнования поднесе и френският президент Еманюел Макрон: „Искам да изразя солидарност със САЩ по повод на нападението срещу синагогата в Питсбърг. В този момент ние сме с американския народ“.

Главният равин на Русия Берл Лазар призова „да бъдат загърбени разногласията и да се създаде единен антитерористичен фронт“. Той отбеляза, че „нашият общ дълг пред тези, чийто живот безвременно бе прекъснат, през тези, които сега оплакват своите роднини и близки, е да направим всичко, така че идеолозите, спонсорите и изпълнителите на терористични замисли да бъдат унищожени. За да не се осмели никой повече да пролива невинна кръв“.

Сляпата омраза, която доведе до клането в синагогата в Питсбърг, показва, че има още много работа, която да се върши в борбата срещу антисемитизма, както и за сближаването на общностите. Мислите и молитвите ни са със загиналите и техните близки, написа в Туитър председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

В изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини се казва, че ЕС категорично осъжда антисемитизма, както и всяка подбуда към омраза и насилие. Първият дипломат на ЕС подчертава, че Европа е преживяла унищожителните и непростими последствия от антисемитизма и омразата, които няма да бъдат забравени никога.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

"Няма да има справедлив съдебен процес": Тръмп видя сериозен проблем със съдия

САЩ: Атаката на Иран беше грандиозен провал

Джо Байдън: Искаме да предотвратим по-нататъшна ескалация в Близкия изток

След смъртта на снимачната площадка: Оръжейникът на филма отнесе ефективна присъда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com