Унгария и Словакия блокираха 50-те млрд. евро за Украйна от европейския бюджет

7536
Унгария и Словакия блокираха 50-те млрд. евро за Украйна от европейския бюджет
Снимка: Getty Images

Унгарският премиер Виктор Орбан и "новият стар" министър-председател на Словакия Роберт Фицо блокираха помощ от ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

Двамата говориха по време на срещата на върха на 27-те национални лидери на ЕС, които изтъкнаха различните си приоритети в първия дебат за това накъде да бъдат насочени средствата от общия бюджет през следващите четири години.

Още: ЕК потвърди - отпуска 50 млрд. евро на Украйна за следващите 4 години

Държавите да отпуснат повече пари

През декември ЕС трябва да вземе решение за преразглеждане на бюджета си за 2021-27 г. на стойност 1,1 трилиона евро, който вече е натоварен от извънредните разходи по време на пандемията COVID и след като Русия нахлу в Украйна през 2022 г.

Европейската комисия предложи държавите членки да внесат повече средства в общата хазна, за да предоставят 50 млрд. евро на Украйна и да похарчат още 15 млрд. евро за миграцията. Друго предложение предвижда да се отпуснат 20 млрд. евро за военна помощ за Украйна.

Още: Орбан е горд, че се е здрависал с Путин

Какво искат Орбан и Фицо?

Бюджетните решения изискват единодушие, а в четвъртък се проявиха разногласия, предаде "Ройтерс". Орбан заяви, че Унгария няма да подкрепи по-голяма помощ за Украйна, освен ако не види "много добре обосновано предложение". Будапеща отхвърля предложението "засега". "Ще видим докъде ще стигнем през декември", каза унгарският премиер.

Коментарите на Орбан дойдоха в момент, когато Будапеща се опитва да отключи милиарди помощи, предвидени за Унгария в бюджета на ЕС, но блокирани от Европейската комисия поради опасения, свързани с върховенството на закона.

Снимка: Getty Images

Словашкият министър-председател Роберт Фицо е в Брюксел ден след като беше назначен за четвърти път на поста. Премиерът, който официално спря военната помощ от Братислава за Киев, заяви и пред евролидерите, че страната му повече няма да подкрепя Украйна във военно отношение.

"Ще се концентрираме само върху хуманитарната помощ", заяви Фицо.

Още: Борел заши вербален шамар на Орбан за СССР: Не виждам танкове на ЕС в Будапеща (ВИДЕО)

Според двама дипломати от ЕС, информирани за дискусиите на лидерите при закрити врата, Фицо се е позовал на широко разпространената "корупция", за да предупреди да не се предоставят нови ресурси на Киев.

Българският премиер Николай Денков пък коментира пред журналисти, че това е било притеснението и на Орбан. Само че според него помощта за Украйна не е блокирана - просто има разногласия. "Основното е как да се съберат средствата, че да бъдат ефективно използвани. Това, което Унгария иска, е да има по-ясна стратегия как тези средства ще бъдат използвани в Украйна, но не е казвала, че този приоритет трябва да отпадне", разясни Денков.

50 млрд. не стигат

Президентът на Литва Гитанас Науседа заяви, че предложените 50 млрд. евро за Украйна не са достатъчни. Естонският министър-председател Кая Калас пък каза, че освен за подкрепа на Украйна, трябва да се увеличат и съвместните разходи за подобряване на отбранителните способности на ЕС.

Още: Гардиън: Изборите в Словакия са зловещ сигнал от Централна Европа

Белгийският премиер Александър Де Кроо подкрепи продължаващата подкрепа за Украйна, но също така призова ЕК да използва по-добре парите в собствената си хазна. "Това, което е представено днес, е неприемливо за нас", каза той. "Искаме от Комисията и другите институции да погледнат собствените си средства и да погледнат средствата, които не се използват пълноценно, вместо да искат от държавите членки по-големи вноски".

Николай Денков заяви, че българската позиция е съгласие с по-големите вноски.

Председателят на срещата на върха Шарл Мишел заяви след разговорите, че някои нови разходи могат да бъдат финансирани чрез нови вноски, а други - чрез преразпределяне на средствата в бюджета.

Междувременно Гърция иска повече пари за миграция, тъй като блокът настоява да затегне външните си граници. Ирландският лидер Лео Варадкар добави инвестиции в конкурентоспособността на ЕС към дългия списък от приоритети.

Още: Официално: Роберт Фицо се завърна като премиер, а с него и проруската линия в Словакия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Михаел Рот: Победата на ВМРО-ДПМНЕ е удар срещу евроинтеграцията на РСМ

Германия не подкрепя бойкота срещу Израел на Евровизия

Най-добрите и най-лошите крайбрежни градове за почивка в Испания

Германски екоактивисти нападнаха фабриката на Tesla край Берлин (ВИДЕО)

След номинация от Путин: Русия има своя "нов стар" премиер

Британски депутат поиска всички котки да са със звънчета: Ето защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа