Руската адвокатка, предизвикала скандала с Тръмп-младши, е нямала американска виза

4434
Руската адвокатка, предизвикала скандала с Тръмп-младши, е нямала американска виза
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската адвокатка Наталия Веселницкая, която стана център на внимание заради скандала с Доналд Тръмп-младши (срещата между двамата в "Тръмп Тауър", на която юристката е трябвало да предаде компромат за Хилари Клинтън, осигурен от Кремъл), е била допусната в САЩ от американското правосъдно министерство без виза, твърди The Hill, позовавайки се на официални документи.

Първоначално молбата на юристката за американска виза е била отхвърлена, но Лорета Линч, главният прокурор и министър на правосъдието по времето на администрацията на Обама, е дала специално разрешение на Веселницкая да влезе в САЩ. Линч е дала разрешението, за да може руската адвокатка да помогне на своя клиент Денис Кацив, по случай с конфискация на негови активи. Срокът, в който Веселницкая е могла да бъде в САЩ, е от октомври, 2015 година до януари, 2016 година. Тя е поискала удължаване, но не е ясно дали молбата ѝ е била уважена. Срещата на Веселницкая с Тръмп-младши в "Тръмп Тауър" обаче е била през юни, 2016 година.

CNN пусна видео с неприятни за Тръмп кадри, показващи нова руска връзка

Американската телевизия CNN публикува видео, доказващо наличието на серия неформални срещи в Лас Вегас между милиардера Доналд Тръмп, р...

Според информацията, Веселницкая е била и "на първия ред" по време на заседание на Комисията по външни работи към Камарата на представителите на Конгреса. На това заседание са дискутирани отношенията между САЩ и Русия. Руската юристка е била и на вечеря с конгресмен Дейна Рорабейкър, републиканец и председател на подкомисията по руската политика към Камарата на представителите в Конгреса. Според Рорабейкър, който нашумя с изказване за подялба на територията на Македония между България и Косово, Веселницкая е лобирала за отмяна на закона "Магнитски".

Освен това Веселницкая е присъствала на прожекция на филм във Вашингтон, в който се критикува закона "Магнитски", като минимум петима служители на конгресмени и служители на Държавния департамент са били на прожекцията. Законът "Магнитски" предвижда визови санкции срещу руските държавни служители, виновни за смъртта на руския юрист Сергей Магнитски. Юристът почина в руския следствен арест, след като беше разкрил огромна данъчна измама на служители от руски правоохранителни органи. Магнитски работеше за британски инвестиционен фонд, който бе обвинен в укриване на данъци от властите в Москва. В отговор на това обвинение юристът направи собствено разследване и доказа, че данъчната измама е извършена не от фонда, а от представители на самите власти, присвоили си платения данък на фонда. Магнитски беше задържан и почина в ареста, където е бил лишен от медицински грижи, необходими за някои негови заболявания. В отговор на този закон Русия забрани на американци да осиновяват руски деца.

В интервю за NBC Веселницкая призна, че е искала конгресмени и политически фигури да видят истината, стояща зад случая "Магнитски".

Татко Тръмп защитава сина си: Невинен е, това е най-големият лов на вещици

"Синът ми Доналд се справи страхотно миналата вечер. Той беше отворен, прозрачен и невинен. Това е най-големият лов на вещици в история...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка