Сандърс печели като гласове, но делегатите отиват при Клинтън

2695
Сандърс печели като гласове, но делегатите отиват при Клинтън
Снимка: Getty Images/Guliver

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс удържа победа на предварителните избори във всички щати, които бяха проведени през почивните дни - в щатите Канзас, Небраска, Мейн. Бившата първа дама и държавен секретар Хилари Клинтън изпревари своя съперник съпартиец само на първичните избори в Луизиана. Това сочат публикуваните официално резултати от гласуването в тези четири щата, предаде БГНЕС.

Въпреки относително успешния за Сандърс уикенд, разстоянието между него и Клинтън само се увеличава. Сенаторът успя да получи общо 62 делегата, а Клинтън – 75, въпреки че победи само в един щат. В Луизиана живеят много повече хора, отколкото в другите щати, в които се гласуваше през уикенда.

Видни републиканци се обърнаха срещу Доналд Тръмп

Милиардерът Доналд Тръмп се чувства уверен като лидер сред републиканците, претенденти за поста президент на САЩ. Това вдига на крак ед...

Клинтън има вече 1130 делегати като подкрепа, а Сандърс – 499. За да стане официален кандидат от Демократическата партия за поста президент на САЩ, претендентът трябва да си осигури подкрепата на 2383 делегати от 4764 участници на националния партиен конгрес, който ще се проведе във Филаделфия, Пенсилвания, на 25-28 юли.

Следващият етап от вътрешнопартийното състезание е на 8 март в Мичиган и Мисисипи. Според прогнозите Клинтън води убедително и на двете места.

Именно в един беден и отровен град с преобладаващо чернокожо население Сандърс и Клинтън кръстосаха шпаги. Успехите на Сандърс свидетелстват за популярността на радикалните му политически лозунги от лявото крило на Демократическата партия на САЩ, особено сред младите хора. Това може да окаже съществено влияние върху изработването на програмните документи на партията на конгреса.

Сандърс се определя като „демократически социалист” и в предизборната си кампания постоянно призовава към „политическа революция”, насочена преди всичко срещу „изцяло корумпираната” избирателна система.

Почти сигурно е - Хилари Клинтън и Доналд Тръмп ще решават кой ще е президент на САЩ

Основните фаворити за нов американски президент - Доналд Тръмп от републиканците и Хилари Клинтън от демократите - отстъпиха в някои ща...

Клинтън като цяло се смята за олицетворение на действащата политическа власт в страната и надеждите, че моделът ще се запази и развива без радикални промени. "Бих бил по-успешен от Клинтън при сблъсък с Доналд Тръмп", обича да припомня Сандърс резултати от национално допитване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка