САЩ и Мексико са все по-близо до договорка за мигрантския поток

1668
САЩ и Мексико са все по-близо до договорка за мигрантския поток
Снимка: Getty Images/Guliver

Търсещите убежище, които се надяват да влязат в САЩ през южната граница, ще трябва да чакат в Мексико, докато бъдат разглеждани техните случаи. Това съобщи президентът Доналд Тръмп в събота, потвърждавайки доклада за двустранно споразумение, публикуван в The Washington Post.

Този ход беше предпазливо посрещнат от някои бежанци на границата, дори когато встъпилата в длъжност министърка на Мексико Олга Санчес Кордеро, потвърди споразумението, но по-късно го отхвърли.

Натискът на мигрантите от Хондурас към Мексико и САЩ се засилва

Повече от хиляда мигранти от Хондурас успяха да пробият полицейския кордон, който гватемалските сили за сигурност бяха организирали пре...

"Мигрантите на южната граница няма да имат право да влизат в Съединените щати", написа по-рано Тръмп в Twitter. Той добави, че САЩ "ще позволи на тези, които идват в нашата странаq легално да влязат" и подчерта: "Всички ще останат в Мексико".

Сделката, която ще промени американската гранична политика, е вследствие на възмущението на Тръмп от присъствието на хиляди имигранти от Централна Америка, които се насочват към граничния град Тихуана в Мексико с надеждата да влязат в САЩ за по-добър живот без насилието, бедността и бандите от тяхната роднина.

"Засега сме се съгласили с тази политика на "Остани в Мексико", заявява Санчес Кордеро, цитирана The Washington Post. Правителството на новия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор ще встъпи в длъжност на 1 декември. Но по-късно от нейната канцелария излязоха с изявление: "Няма никакво споразумение между бъдещото федерално правителство на Мексико и това на Съединените американски щати".

Тръмп изпрати 15 000 военни на границата с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп нареди да се увеличи американското военно присъствие на границата с Мексико до 15 000 военни, за д...

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Тръмп е изпратил близо 6000 войници на мексиканската граница в подкрепа на митническите и гранични служители. И войниците от Националната гвардия са вече там, за да предотвратят това, което Тръмп нарича "инвазия" от "много лоши хора".

След преход в продължение на повече от месец около 5000 мигранти - включително жени и деца - сега живеят в Тихуана в импровизирани подслони.

Няма подписано официално споразумение, казват от изданието, но американските власти разглеждат сделката, при която американските съдилища ще разглеждат случаите на потенциалните емигранти, като пробив в предотвратяването на миграцията.

Американските служители ще започнат да прилагат новите процедури в близките дни или седмици. На търсещите убежище ще бъде направено предварително проучване, за да се рещи дали те са изправени пред непосредствена опасност, пребивавайки в Мексико, където насилието е широко разпространено, пише още AFP, цитирана от БГНЕС.

Според новите правила, на имигрант, чиято молба за убежище е отхвърлена, няма да му бъде позволено да се върне в Мексико, но ще остане под юрисдикцията на американското правосъдие и ще бъде незабавно депортиран.

САЩ изпращат 5000 военни на границата с Мексико

Американските власти са решили да изпратят на границата с Мексико не 800, както се твърдеше по-рано, а 5000 военни. Това съобщи в понед...

В изявление, публикувано в четвъртък, държавният секретар на САЩ Майк Помпео не се споменава за сделка, но се казва, че той и секретарят по вътрешната сигурност Кирстен Нилсен са имали "конструктивна среща" с бъдещия външен министър на Мексико Марсело Ебрард във връзка с мигрантските каравани. "Утвърдихме нашата споделена ангажитраност към настоящото предизвикателство. Караваните няма да имат право да влизат в Съединените щати", каза Помпео. Той добави, че очаква с нетърпение да работи с новото правителство на Мексико, включително относно начините за стимулиране на създаването на работни места "в полза на правителството и хората в Мексико".

Actualno.com припомня, че през 2018 г. граничните патрули са регистрирали повече от 400 000 незаконно преминаващи границата, а през последните пет години броят на търсещите убежище се е увеличил с 2000%. По-малко от 10% от случаите завършват с предоставяне на убежище, твърди официалните власти.

Президентът направи изявление по-рано този месец, казвайки, че само хора, които влизат в САЩ през официалните контролно-пропускателни пунктове - за разлика от тези, които се "промъкват" нелегално през границата - могат да кандидатстват за убежище.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com