САЩ и Русия скрепиха отношенията помежду си в историческа среща на Г-20

3241
САЩ и Русия скрепиха отношенията помежду си в историческа среща на Г-20
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ ще сътрудничат с Русия, само ако това отговаря на интересите на Америка и на нейните съюзници. Това заяви държавният секретар Рекс Тилърсън на първата му среща с руския външен министър Сергей Лавров, състояла се в Бон в рамките на форума на външите министри на Г-20.

"Когато ние не виждаме съвпадения, САЩ ще отстояват интереси и ценностите на Америка и на нейните съюзници“, каза Тилърсън след първата му среща като държавен секретар с Лавров. Той призова Русия да спазва задълженията по Минските споразумения за Украйна.

Бившият шеф на Exxon Mobil е одобрен за държавен секретар на САЩ

Сенатът на САЩ одобри Рекс Тилерсън на поста държавен секретар. Това стана с 56 на 43 гласа, при необходими 51 гласа. Тилерсън ще стане...

Срещата между държавният секретар на САЩ и руският външен министър се следи с интерес не само заради предишните изказванията на президента Доналд Тръмп за подобряване на отношенията с Русия, но и заради неотдавнашната оставка на президентския съветник Майкъл Флин заради контакти с руския посланик и обвиненията, че Русия се е намесила в избирането на Тръмп за президент.

Рекс Тилърсън потвърди на срещата готовността на Тръмп да бъдат преодолени сложностите в отношенията между САЩ и Русия, предаде БГНЕС. „Засегнахме ситуацията в двустранните отношения, които бяха значително влошени от администрацията на Обама, особено през последните месеци“, изтъкна Сергей Лавров след срещата с американския му колега. „От страната на Рекс Тилърсън бе потвърдена готовността, която бе изразил президента Тръмп в разговора с президента Путин да се преодолее този период, да се отстрани всичко ненужно, всичко изкуствено. С разбирането, че в отношенията винаги ще остават въпроси, изискващи съгласуване и решения“, подчерта Лавров. Той отбеляза още, че „на една среща за кратко не може да преодолеем всички разногласия“.

САЩ са заинтересовани да се включат в регулирането на конфликтите, по-специално в Украйна и Афганистан, заяви още Сергей Лавров. „Потвърдихме наличието на общи, съвпадащи интереси, преди всичко в непримиримата борба с тероризма, ...в сътрудничеството по сирийската криза, по другите страни от региона, където тероризмът също е пуснал корени“.

Веднага щом бъдат сформирани екипите на Държавния департамент и в другите ведомства, които се занимават с тези въпроси, ние изразихме готовност да установяваме съответните контакти. Имаме общото разбиране, че там, където интересите съвпадат, а такива сфери не са малко, трябва да се движим напред, да показваме способността на САЩ и Русия да играят онази роля, която им е отредена на световната арена. Договорихме се да продължаваме контактите, ще имаме редица възможности в близките месеци“, подчерта Лавров.

Рекс Тилерсън най-вероятно ще стане държавен секретар, ЦРУ има нов директор

Комисията по външна политика на Сената одобри кандидатурата на бизнесмена Рекс Тилерсън за държавен секретар с 10 от 11 гласа. Трима ре...

Той добави, че среща между президентите Путин и Тръмп ще има, когато двамата я сметнат за възможна.

Преди началото на срещата Сергей Лавров бе попитан от американски журналист дали Русия е обезпокоена от „турбулентността“ във Вашингтон и влияе ли тя на руско-американските отношения. Лавров отвърна, че Русия не се бърка във вътрешните работи на другите държави, в частност на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка