САЩ налагат нови мита заради спора "Еърбъс-Боинг"

1856
САЩ налагат нови мита заради спора "Еърбъс-Боинг"
Снимка: iStock

Съединените щати обявиха, че ще наложат допълнителни мита върху френски и германски продукти като част от дългогодишен спор за субсидиите за производителите на самолетите "Еърбъс" и "Боинг".

Както съобщи AFP, цитирана от БГНЕС, митата са за „части за производство на въздухоплавателни средства от Франция и Германия, определени видове непенливи вина от Франция и Германия и определени марки коняк и бренди от Франция и Германия“, които ще бъдат добавени към списъка с продукти, облагани от 2019 г.

Според изявлението на търговския представител на САЩ във Франция, този ход е в отговор на митата, наложени от Европейския съюз, които той определи като несправедливи. Решението е част от продължилата 16 години търговска битка за субсидиите за производство на самолети, която се засили под протекционистката политика на американския президент Доналд Тръмп. Съществува надежда, че с идването на власт на Джо Байдън ще се стигне до търговско примирие, отбелязва изданието.

Тази година ЕС получи разрешение от Световната търговска организация (СТО) да налага допълнителни мита върху американски продукти. Но Вашингтон смята, че избраният метод за изчисляването им е наказание, което според администрацията на Тръмп е довело до прекомерно високи мита, наложени върху американските продукти.

Въпреки протеста от страна на САЩ и предоставената информация на ЕС за реалните обеми на производство, Брюксел отказа да промени подхода си. В резултат на това САЩ "са принудени да променят референтния си период към същия период, използван от Европейския съюз", обясни търговският представител.

Вашингтон: Няма работна група заради С-400 с Турция, санкциите остават

Държавният департамент на САЩ опроверга изявленията на турския външен министър Мевлют Чавушоглу относно създаването на американско-турс...

САЩ осъдиха също решението на ЕС да изключи Великобритания от своите изчисления, което несправедливо е повишило митата.

Враждата на европейския производител на самолети "Еърбъс" и американския му конкурент "Боинг" е най-дългата и най-сложната, с която някога се е занимавала СТО.

Авиационната вражда датира много преди идването на Тръмп на власт, но Вашингтон бързо се възползва от възможността да наложи мита от 7,5 млрд. долара на европейски производители, след като миналата година получи разрешение от СТО.

Вашингтон наложи наказателни мита от 25% върху знакови продукти на ЕС като вино, сирене и зехтин и постави 15 % мита за самолетите на Еърбъс през март. В отговор ЕС въведе от началото на ноември мита върху американския износ в размер на 4 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ООН призова Грузия да оттегли проектозакона за „чужестранното влияние“

Байдън за студентските протести: Редът трябва да надделее

Байдън ще направи изявление за университетските протести в САЩ

Внезапно почина още един подател на сигнали за дефекти на Boeing

САЩ остро атакуваха управляващите в Грузия заради вдъхновения от Кремъл закон (ВИДЕО)

Санкции на САЩ срещу Русия: Наказани са още китайски и европейски компании

Лойд Остин отиде на Хаваите (ВИДЕО)

"Корумпиран": Тръмп нападна съдията, гледащ неговото дело

Колумбия къса дипломатическите си връзки с Израел

Десетки загинали и изчезнали след проливни дъждове в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com