САЩ наложиха санкции на китайски производители на болкоуспокояващи

2200
САЩ наложиха санкции на китайски производители на болкоуспокояващи
Снимка: iStock/Guliver

Съединените щати наложиха санкции на китайски фирми-производителки на болкоуспокояващи в опит да се справят с епидемията от пристрастяване, която убива стотици американци всеки ден. Санкциите са по силата на нова заповед на президента Джо Байдън, уточнява БГНЕС.

Действията „ще помогнат за нарушаване на глобалната верига за доставки и финансовите мрежи, които позволяват на синтетичните опиоиди и прекурсорни химикали да достигнат до Съединените щати“, каза държавният секретар Антони Блинкен.

Неконтролираната употреба на болкоуспокояващи може да е фатална

Хората понякога допускат грешки, когато приемат болкоуспокояващи, което може да се окаже фатално. За това предупреди руският лекар и те...

Министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции на четири китайски химически компании и едно физическо лице - Чуен Фат Ип. Съединените щати заявиха, че предлагат до 5 милиона долара за ареста на Чуен, наричайки го „един от най-големите, ако не и най-големият производител на анаболни стероиди в света“.

Чуен и неговата компания, Wuhan Yuancheng Gongchuang Technology Co. Ltd, оперират от Китай и Хонконг и използват криптовалути като биткойн за плащане на международни превози на фентанил, стероиди и други лекарствени съединения, съобщиха от Министерството на финансите.„Мисля, че е много ясно, че много от прекурсорите на синтетичните опиоиди произхождат от Китай“, каза служител на администрацията на Байдън.

Санкциите ще блокират всички активи в Съединените щати, които групите или Чуен може да притежават, и ще криминализират транзакции от Съединените щати.  Министерството на финансите също така наложи санкции на две престъпни наркогрупи в Мексико и една в Бразилия. 

Само за година над 100 000 американци са починали от предозиране на болкоуспокояващи - епидемия, в която фармацевтичните компании бяха остро критикувани за начина, по който рекламират и осигуряват лесен достъп до болкоуспокояващи. Рекламите са имали особено негативен ефект при отчаяни хора. Пристрастяването към болкоуспокояващи нарасна много заради разпространението на фалшиви лекарства, често внасяни контрабандно от чужбина, които могат да бъдат закупени онлайн.

Спечелилите милиарди от наркотичната зависимост на САЩ имат патент за лекарство против тази зависимост

Използването на болкоуспокоителни (т.нар. опиоиди) се превърна буквално в легализирана наркомания в САЩ. Различни проучвания сочат кате...

Със същата заповед президентът Джо Байдън създаде и Съвета на САЩ за международна организирана престъпност, който ще координира отделите за борба с международната престъпност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com