САЩ не искат сътрудничество с Русия срещу "Ислямска държава"

29344
САЩ не искат сътрудничество с Русия срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Вашингтон смята, че е малко вероятно Русия да участва в операцията на международната коалиция под ръководството на САЩ срещу групировката Ислямска държава на територията на Сирия, предаде Ройтерс, като се позовава на американски представители.

"Основната пречка за участие на Русия (в международната коалиция за борба с тероризма в Близкия изток) е позицията на Москва, че операцията в Сирия може да се провежда само със съгласието на сирийското правителство или чрез ООН, а това е нещо, което ние не можем да приемем" – посочил един от цитираните от агенцията представители, пожелал анонимност, предаде БГНЕС.

Русия иска коалицията за борба с ИД да си сътрудничи със сирийското правителство. САЩ пък се обявиха за мирна смята на сирийския режим.

Борбата с ИД е била обсъждана между САЩ и Русия, и на високо дипломатическо равнище в ООН, и на неофициални разговори, но страните не могли да преодолеят недоверието и да стигнат до договореност, отбелязва Ройтерс.

Конкретно предложение Русия да се присъедини към коалицията за борба срещу ИД Вашингтон не е правил, както и Москва не се е обръщала към САЩ по този повод. Американски представители обаче разглеждат възможността за взаимодействие с Русия по въпроса за оказване на помощ на Багдад срещу ИД, макар и дума да не можело да става за съвместни руско-американски действия. Въпреки това, отбелязва Ройтерс, администрацията на САЩ признава, че Русия е ключов играч в Сирия и Ирак и тя неизбежно ще бъде въвлечена в някаква кампания в Близкия изток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com