САЩ не са готови да простят на Сноудън

14356
САЩ не са готови да простят на Сноудън
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ не разглеждат възможността за оттегляне на обвиненията срещу Едуард Сноудън или помилването му, съобщи за телевизия Ей Би Си (ABC) старшият съветник на президента на САЩ, който отговаря и за връзките с обществеността и пресата - Дан Пфайфър (Daniel Pfeiffer).

Той бе попитан дали президентът Барак Обама, при някои условия, обмисля варианта "помилване" на бившият наемен служител в Агенцията за национална сигурност ( АНС) Едуард Сноудън, Пфайфър отговори "Никакви условия за това не са били обсъждани" и потвърди отрицателния си отговор.

Сноудън оповести публично подробности за строго секретното мащабно електронно наблюдение на милиони хора, извършвано от разузнавателните агенции на САЩ. Разкритията му предизвикаха огромен международен скандал.

В САЩ Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от Закона за шпионажа от 1917 г. - неправомерно разкриване на класифицирана информация, засягаща националната отбрана, и умишлено предаване на данни за американското разузнаване на лица, които нямат право да получават такава информация. Освен това Сноудън е обвинен в кражба на собственост на правителството на САЩ. По всяко от тези обвинения той може да получи до 10 години затвор.

Заради това САЩ настояват за връщането на Сноудън, който успя да се измъкне от американското преследване през Китай в Русия, където получи временно убежище.

САЩ гарантират на Сноудън спазване на всичките му права пред правосъдието. /БГНЕС /на снимката: Американци протестират срещу подслушването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com