САЩ одобри ваксината на "Pfizer/BioNTech", Тръмп стартира ваксинация

3366
САЩ одобри ваксината на "Pfizer/BioNTech", Тръмп стартира ваксинация
Снимка: Getty Images/Guliver

Агенцията по безопасност на храните и лекарствата (FDA) в САЩ одобри късно в петък местно време ваксината срещу коронавирус на компанията "Pfizer/BioNTech", разчиствайки пътя за използването й в цялата страна.

„Разрешавам използването на ваксината на Pfizer-BioNTech за предотвратяването на COVID 19”, написа в писмо до компанията Денис Хинтън, шефът на американския регулатор, цитирано от АФП.

Ваксинацията с Pfizer-BioNTecH в САЩ започва от понеделник

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви, че е пред издаване на одобрение за спешна употреба на ваксината Pfize...

Разрешението идва след натиск от Белия дом, съобщава АП.

Малко по-рано в Twitter с остър тон Доналд Тръмп поиска от отговорната агенция по лекарствата FDA незабавно да одобри ваксината на базираната в Майнц фармацевтична компания BioNTech. Шефът на FDA Стивън Хан трябва да пусне "проклетите ваксини СЕГА", написа в Туитър американският президент и още: "Спрете да играете игри и започнете да спасявате животи !!!" FDA беше наречена от стопанина на Белия дом "голяма, стара, бавна костенурка".

Според проучване на в. „Вашингтон пост“, цитиран от БГНЕС, шефът на кабинета на Тръмп - Марк Медоус, е поискал шефът на FDA да подаде оставка незабавно, ако в петък не бъде одобрена ваксина. Информацията се потвърждава и от "Ню Йорк Таймс", който съобщи, че Медоус е поискал Хан да си потърси друга работа.

Самият Хан каза, че съдържанието на телефонния му разговор с Медоус било невярно представено. FDA беше „насърчена“ да обработи бързо заявлението на BioNTech-Pfizer. „FDA е решена да получи това одобрение бързо.“

Спешното одобрение на ваксината за коронавируса всъщност е било планирано за събота сутринта, но събитието било изтелено с няколко часа напред: за петък вечерта.

Публикувани са пълните резултати на ваксината Pfizer/BioNTech

Пълните резултати от клинично изпитване за ваксината Pfizer-BioNTech Covid-19 бяха публикувани в New England Journal of Medicine в четв...

Консултативният комитет на FDA за ваксини, съставен от независими научни експерти, лекари по инфекциозни болести и статистици, гласува със 17 гласа "за" срещу 4 "против", като един член се въздържа, в полза на спешно разрешение за използването на ваксината за хора на 16 и повече години.

След полученото разрешение президентът Доналд Тръмп разпространи видео в Twitter, в което похвали разрешението на ваксината. И съобщи: „Първата ваксина ще бъде приложена след по-малко от 24 часа”, каза той, цитиран от БГНЕС.

Във видеообръщението си президентът определи ваксината като - "медицинско чудо". "Създадохме безопасна и ефективна ваксина само за 9 месеца. Това е един от най-големите научни постижения в историята ", каза Доналд Тръмп.Той добави, че доставката на ваксината вече е започнала във всички щати на САЩ.

Според планът за ваксинация в САЩ първи ще бъдат ваксинирани здравните работници и обитателите на домовете за възрастни. Това трябва да стане от понеделник.

Хакнати са данни за ваксината на BioNTech/Pfizer

Хакерите, извършили кибератаката срещу Агенцията по лекарствата на ЕС (EMA), са получили достъп до някои документи за ваксината срещу к...

Първата партида от ваксината срещу COVID-19 от 6,4 милиона дози ще напусне складовете в рамките на 24 часа след освобождаването им от агенцията, обясняват федерални служители. Около половината от тези дози ще бъдат изпратени в цялата страна, а другата половина ще бъде запазена за първите ваксинирани, за да получат втората си доза около три седмици по-късно.

Междувременно, експертите очакват и ваксината на "Moderna" да получи скоро разрешение от FDA. Тя използва същата технология като тази на "Pfizer". САЩ очакват да ваксинират над 20 милиона души до края на декември 2020г. Надеждите са да има още достатъчно ваксини за следващите 30 милиона американци през януари и още 50 милиона през февруари 2021г. В същото време скорошно проучване в САЩ посочи, че само половината от американци заявиха, че ще се ваксинират срещу COVID-19.

До момента ваксината на "Pfizer" е получила спешно разрешение за употреба във Великобритания и Бахрейн и там вече започна процесът на ваксиниране. Канада стана третата страна, която даде зелена светлина на имунизация с двудозовата фризерна ваксина на 9 декември.

Днес стана ясно, че и регулаторният орган по безопасност на лекарствата в Мексико също е дал разрешение за употребата на ваксината на Pfizer/BioNTech срещу коронавируса в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка