САЩ отричат роля в опита за военен преврат в Турция

2700
САЩ отричат роля в опита за военен преврат в Турция
Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон няма никаква роля в провалилия се военен преврат в Турция, пише Postimees.

По думите на Кери, публичните изказвания на турски официални лица по този повод нанасят вреда на двустранните отношения на двете страни-членки на НАТО.

Джон Кери след преврата: Надявам се да има стабилност и приемственост в Турция

Надявам се да има стабилност и приемственост в Турция. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери във връзка с новината за преврат...

По време на разговорите с външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу е определил като абсолютна лъжа обвинения от такъв род по отношение на Вашингтон, съобщи говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

По-рано Кери подчерта, че за разглеждането на въпроса за екстрадация на живеещия в САЩ проповедник Фетхуллах Гюлен са необходими доказателства от страна на Анкара, че Гюлен е извършил престъпление.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви в разгара на опита за преврат, че разбунтувалите се срещу него турски военни може да са получили указания от САЩ.

Въоръженият метеж започна в Турция в нощта на 15 юли, когато група военни заяви, че взима управлението на страната в свои ръце, за да обезпечи съблюдаването на конституционните права на гражданите. На сутринта правителството възстанови пълен контрол над ситуацията в страната.

Кери и Лавров положиха цветя пред френското посолство в Москва

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери, който в момента е на посещение в Москва,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка