САЩ предупредиха Украйна за мащабна руска инвазия в близките 48 часа

9272
САЩ предупредиха Украйна за мащабна руска инвазия в близките 48 часа
Снимка: Getty Images/Guliver

Администрацията на американския президент Джо Байдън информира украинския президент Владимир Зеленски, че Русия се готви за пълномащабна инвазия в съседката си в рамките на 48 часа. Това разкриват служители на американското разузнаване пред Newsweek.

„Президентът на Украйна е предупреден, че е много вероятно Русия да започне инвазия в рамките на 48 часа“, каза източникът пред изданието. Освен това докладите от въздушното наблюдение показват, че Русия е нарушила украинското въздушно пространство по-рано днес, летейки с възможни разузнавателни самолети за кратък период от време над територията на съседката си, добавя американският служител. Източник, близък до правителството на Зеленски, също потвърди пред Newsweek, че е получено такова предупреждение, но отбеляза, че това е третият път за месец, при който на Киев е казано да се подготви за предстояща широкомащабна военна атака от страна на руския президент Владимир Путин.

AFP: Дезинформацията за Украйна резонира в Източна Европа

В Източна Европа - регион, в който някога Москва е доминирала и който изпитва дълбока неприязън към Русия, антизападната дезинформация ...

„Със сигурност е възможно“, каза източникът. „Путин не може да задържи толкова много войски в областта още дълго.“ По данни на Пентагона става въпрос за руски въздушни удари, крилати ракети и наземна инвазия, според служител на американското разузнаване. Информацията е потвърдена и от втори служител на американското разузнаване, който подчертава всеобхватния характер на военната операция, която Пентагонът очаква от Русия. Той каза пред Newsweek, че инвазията ще включва не само натиск от контролирания от промосковските бунтовници район Донбас на изток, където в понеделник бяха изпратени допълнителни руски части, наречени "миротворци" от Москва, но и голям удар към столицата Киев откъм граница с Беларус, където руските войски наскоро удължиха съвместните учения със своя съюзник. Вторият служител от САЩ каза, че операцията ще започне с кибератака, последвана от наземна инвазия, която вероятно ще се случи през нощта. И двамата обаче твърдят, че плановете на Русия могат да се променят в зависимост от ежедневните събития.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка