САЩ разкри престъпна мрежа за контрабандни доставки на чипове за руската военна промишленост

3841
САЩ разкри престъпна мрежа за контрабандни доставки на чипове за руската военна промишленост
Снимка: Getty Images/Guliver

Американските власти повдигнаха обвинения на петима руснаци, които са доставяли електронни компоненти на руската военна промишленост. Някои от детайлите са открити на бойното поле в Украйна, предава БГНЕС. 

Също така трима латвийци и един украинец са обвинени в опит да изпратят на Русия високопрецизна индустриална машина, произведена в САЩ. Министерството на правосъдието смята, че тя може да бъде използвана от военната промишленост или в програма за ядрени оръжия. Според министерството схемите включват фиктивни дружества в множество държави, включително Дубай и Германия. Целта е била да се избегнат всички санкции срещу Русия.

Стъпка към ядрен удар: Путин въведе военно положение в окупираните украински земи

Руският президент Владимир Путин обяви военно положение в присъединените наскоро четири украински области - самопровъзгласилите се Доне...

Първата схема е била за закупуване на чувствителни американски технологии. Те включват високотехнологични полупроводници и микропроцесори, които са нужни за производство на изтребители, реактивни системи за залпов огън, „интелигентни“ боеприпаси, радари и сателити. Руснаците са използвали фирма, която е базирана в Хамбург, Германия, за да изпращат част от технологиите на санкционирани руски отбранителни компании. Двама от обвиняемите са Юрий Орехов и Артьом Ус, един от които е син на руски губернатор, предаде АФП.

В доклада се казва например, че Орехов е пътувал до САЩ през 2019 г., за да се снабди с части, които се използват в произведените в Русия изтребители "Сухой". "Някои от видовете електронни компоненти, придобити чрез престъпната схема, са били открити в руски оръжейни платформи, иззети на бойното поле в Украйна", заяви Министерството на правосъдието.

Освен Орехов, неговите руски партньори и двама венецуелски петролни брокери са използвали германската компания, за да доставят „стотици милиони барела петрол“ от Венецуела за Русия и Китай, което нарушава санкциите. Венецуелските петролни брокери също са обвинени. Плащанията са извършвани чрез “кухи“ фирми, банка в Обединените арабски емирства, в брой и чрез криптовалути, заяви министерството.

Петимата руснаци и двамата брокери са обвинени в заговор за измама на Съединените щати, нарушаване на санкциите, измама и пране на пари. Орехов и Ус са арестувани в понеделник съответно в Германия и Италия и САЩ ще поискат тяхната екстрадиция, заявиха от министерството.

Украйна: За месец свалихме 223 ирански дрона камикадзе

Украинските военновъздушни сили съобщиха на 19 октомври, че Украйна е свалила общо 223 ирански безпилотни летателни апарата "Шахид-136"...

Следете развитието на войната в Украйна тук

Във втората схема четиримата са организирали закупуването на индустриална машина, произведена в американския щат Кънектикът. Тя е била предназначена за европейския пазар, но са се опитали да я изпратят в Русия. Машината е задържана от латвийските власти.

"Тези обвиняеми са се опитали да внесат контрабандно в Русия високопрецизна стока, контролирана за износ, която би могла да бъде използвана в програмите за разпространение на ядрени оръжия и руската отбрана", заяви прокурорът на САЩ Ванеса Робъртс Ейвъри. Тримата латвийци бяха арестувани във вторник, а украинският гражданин беше арестуван през юни в Естония. Всички те са обвинени в заговор с цел измама на Съединените щати, контрабанда и пране на пари. Министерството на правосъдието също така иска тяхната екстрадиция.

Междувременно Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Орехов, германското дружество и контролираната от него дубайска компания. "Русия все по-трудно си осигурява критични суровини и технологии, необходими за бруталната ѝ война срещу Украйна", се казва в изявлението на заместник-министъра на финансите Уоли Адейемо. "Знаем, че тези усилия имат пряк ефект на бойното поле, тъй като отчаянието на Русия я е накарало да се обърне към по-лоши доставчици и остаряло оборудване", каза Адейемо.

Руски сенатор: Мобилизираните сами си купуват бронежилетки, цените им са скочили 20 пъти

Руският сенатор Людмила Нарусова се оплака, че руската армия не снабдява мобилизираните с бронежилетки. Тя заяви това на заседание на С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com