САЩ с нова военна помощ за Украйна за 700 млн. долара

2045
САЩ с нова военна помощ за Украйна за 700 млн. долара
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес нов пакет от оръжия на стойност 700 млн. долара за Украйна, който ще включва високомобилни артилерийски ракетни системи, които могат да поразяват цели на разстояние до 80 км.

"Съединените щати ще подкрепят нашите украински партньори и ще продължат да предоставят на Украйна оръжия и оборудване, за да се защитава", каза Байдън, цитиран от БГНЕС. Той обяви плана за предоставяне на Украйна на прецизни ракетни системи „Himars”, след като получи уверения от Киев, че те няма да се използват за поразяване на цели на руска територия. Байдън постави това условие, за да се опита да избегне ескалация на войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

Приятел в нужда се познава: Кои са най-големите приятели на Украйна и къде сме ние

След нахлуването на Русия някои страни оказаха хуманитарна и военна подкрепа на Украйна. Изданието Forbes Украйна анализира действията ...

Украйна търси системи за залпов огън (MLRS) като M270 и M142 HIMARS - и двете произведени от Lockheed Martin (LMT.N), за осигуряване на по-голяма огнева мощ на по-голямо разстояние за поразяване на руски струпвания на войски и оръжейни складове в тила на Русия. Ракетите с по-дълъг обсег, които Украйна търси, имат обсег от 300 мили - доста повече от гаубичните снаряди. Ракетите, за които администрацията на Байдън се съгласи, имат по-малък обсег от тези от съветската епоха, с които Украйна разполага в момента.

"Украинците ни дадоха уверения, че няма да използват тези системи срещу цели на руска територия", заяви Блинкен на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Джонатан Финър, заместник-съветник на Белия дом по националната сигурност, заяви по-рано, че Вашингтон вярва, че системата ще отговори на нуждите на Киев. Има важни цели, които украинците не могат да достигнат с оръжията, с които разполагат в момента, и ракетната система ще има голямо значение за конфликта в югоизточната част на страната, където в момента са съсредоточени руските сили, твърди Финър. Освен ракетите новият пакет включва боеприпаси, радари за противодействие на огъня, няколко радара за въздушно наблюдение, допълнителни противотанкови ракети „Javelin”, както и противотанкови оръжия, заявиха официални лица.

Украинските власти се обърнаха към съюзниците си с молба за ракетни системи с по-дълъг обсег на действие с надеждата да обърнат хода на войната, която продължава вече четвърти месец. Русия заяви, че Съединените щати наливат масло в огъня, като снабдяват Украйна с модерни ракети. Финър заяви, че Байдън е предупредил руския президент Владимир Путин директно и публично какви ще бъдат последствията от евентуална инвазия в Украйна. "Ние правим точно това, което казахме, че ще направим", каза Финър. "Русия сама си навлече това, като започна инвазия в суверенна държава от своя територия." 

От руското нахлуване на 24 февруари досега в Украйна са убити хиляди хора, а милиони други са разселени. Тъй като САЩ и техните съюзници предоставят на Киев все по-модерни оръжия, Вашингтон е провел разговори относно опасността от ескалация, ако Украйна нанесе удари дълбоко в Русия, заявиха американски и дипломатически представители пред Ройтерс.

Украинското командване направи труден избор: Защо Северодонецк не е приоритет на отбраната

Решението да не се отделят повече ресурси за спасяването на Северодонецк и украинските военни да се изтеглят от него е стратегически об...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка