САЩ се бори с прекомерното разпространение на оръжие чрез държавно изкупуване

4362
САЩ се бори с прекомерното разпространение на оръжие чрез държавно изкупуване

Демократи внесоха в Конгреса на САЩ законопроект, който предвижда Министерството на правосъдието да изкупува намиращото се у американските граждани оръжие на цена с 25% по-висока от пазарната, предаде БГНЕС.

Както съобщи в четвъртък (17 декември) конгресменът Доналд Пейн (от Ню Джърси), който представи инициативата, "нито един законопроект не е в състояние да спре случаите на насилие с употребата на огнестрелно оръжие, но тази инициатива е в състояние да прибере оръжието от улиците и да не допусне то да попадне в ръцете на онези, които биха могли да навредят на другите", каза той.

САЩ продава свръхтехнологични оръжия на Саудитска Арабия

Преодолявайки съпротивата на американския Конгрес Саудитска Арабия е на път да получи сериозна пратка американско оръжие на стойност 1,...

В подкрепа на законопроекта, който предвижда отпускането на 360 милиона долара, вече са се обявили 22-ма демократи. Както се отбелязва в документа, собствениците на оръжие могат да го предадат на местните власти, както и на определени оръжейни магазини. В замяна гражданите получават банкова карта със съответната сума, срещу която могат да си купят всичко друго, освен оръжие и боеприпаси. Всички закупени оръжия ще бъдат утилизирани от американското министерство на правосъдието.

По официални данни на ООН в САЩ има 270 млн. регистрани огнестрелни оръжия, което прави средно 88 въоръжени на всеки 100 души, ако всеки има по едно оръжие! За сравнение в Русия регистраните оръжия са малко под 13 млн. т.е. 8 души от всеки 100 са въоръжени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка