X
 
 

САЩ ще откриват с микроби заровени в земята бомби

779 0
САЩ ще откриват с микроби заровени в земята бомби
Американските военни ще откриват заровени бомби под земята с помощта на първото по рода си разпръскване на модифицирани бактерии в заподозрян район и придружено към него наблюдение на земята с дронове. Те ще използват двойна система с микроби, разкри в прессъобщение Агенцията за развитие на нови технологии в областта на отбраната на САЩ (ДАРПА).

"Съгласно договор с Агенцията за развитие на нови технологии в областта на отбраната на САЩ, „Raytheon“ и партньорът му „Worcester Polytechnic Institute“ ще програмират два бактериални щама за откриване на наземни експлозивни материали", се казва в съобщение, цитирано от Спутник, предаде БГНЕС.

Ердоган отново постави на карта членството на Турция в ЕС

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган не изключи, че преговорите за присъединяването на страната му към Европейския съюз може...

Първият щам ще открива наличието или отсъствието на взривни вещества, заровени под земята, се казва в съобщението. Ако първият щам открие експлозиви, вторият щам ще генерира ярка светлина върху повърхността на земята. След това дистанционни камери или безпилотни летателни апарати ще бъдат използвани за изследване на големи площи с отделяна луминисценция.

"Вече знаем, че някои бактерии могат да бъдат програмирани да бъдат много добри в откриването на експлозиви, но е по-трудно под земята", каза главният изследовател на програмата за биологично наблюдение на подземния свят в „Raytheon BBN Technologies“ Алисън Тагарт. "Ние проучваме как да транспортираме докладващите бактерии до необходимата дълбочина под земята, а след това как да изтласкаме луминесценцията до повърхността, така че да е лесно видима."

Използването на биосензори под земята може да помогне за спасяването на животи, както и за откриването на заплахи за качеството на въздуха и водоснабдяването, добави Тагарт.

Трудността, свързана с откриването на заровени импровизирани експлозивни устройства, ги превръща в едни от най-смъртоносните оръжия, насочени към членове на службите на САЩ и държави-партньори в антитерористични операции.

Русия: От кого да се защитават Германия и Франция, освен от самите себе си?

Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова коментира в социалните мрежи изявлението на германския външен мин...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители