САЩ засилиха натиска срещу Венецуела със санкции за 7 млрд. долара

2754
САЩ засилиха натиска срещу Венецуела със санкции за 7 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ изпълниха заканата си и наложиха санкции на държавната петролна компания на Венецуела в опит да засилят натиска върху венецуелския президент Николас Мадуро, предаде БГНЕС.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви, че санкциите ще предотвратят опитите на Мадуро да прехвърли още ресурси от засегнатата от тежка криза държава, докато контролът в Каракас не бъде поет от временно правителство или нов, демократично-избран кабинет.

Хуан Гуайдо призова за нови протести срещу Мадуро

На 27 януари Хуан Гуайдо е призовал за два нови протеста, за да се накарат военните да се обърнат срещу лидера Николас Мадуро. Той подк...

Мнучин обяви, че базираната в САЩ дъщерна компания на държавната петролна корпорация на Венецуела Citgo ще може да продължи работата си, но всички приходи ще бъдат депозирани в блокирана сметка в САЩ. Става въпрос за блокирани активи на стойност 7 млрд. долара.

Вашингтон призова военните във Венецуела да приемат мирен преход във властта. А на специален брифинг съветникът по националната сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън, обяви, че има разговори между венецуелски генерали и опозицията за смяна на властта, след като Мадуро декларира, че армията е с него. "Знаем, че има сериозни контакти между генералите от въоръжените сили на Венецуела и представители на Националното събрание", заяви Болтън. "Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в близко време ще се срещне с посланика, назначен от президента Хуан Гуайдо", добави Болтън.

Заради санкциите срещу държавната петролна компания във Венецуела, Мадуро каза, че Каракас ще се обърне към американски и международни съдилища, за да защити активите на Citgo – американското подразделение на държавната венецуелска нефтодобивна компания PDVSA.

В същото време Мадуро заяви, че е готов да започне преговори с всички свои политически противници. Пред държавната телевизия той каза, че единствената цел на такива преговори би била "мир, разбиране и взаимно признаване". Преди това, лидерът на опозицията и обявил се за временен президент Хуан Гуайдо обяви, че няма да участва във "фалшив диалог".

Мадуро отхвърли ултиматума от Евросъюза за предсрочен вот

Европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване на извънредни избори във Венецуела, заяви президентът на страната ...

Междувременно колумбийското министерство на отбраната опроверга информацията за възможното разполагане на 5 000 американски военнослужещи на територията на латиноамериканската страна, които в случай на нужда, да се намесят във Венецуела, съобщи колумбийският вестник Tempo. Източници от военното ведомство в Богота са заявили, че преговори за евентуално присъствие на американски войски на територията на страната, никога не са били провеждани.

Въпросът за изпращане на американски военен контингент в Колумбия беше повдигнат след като в интернет се появи снимка на съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън по време на брифинг за ситуацията във Венецуела. На снимката той стои на трибуната с бележник, в който се виждат написани на ръка две бележки: "5000 военни в Колумбия" и "Афганистан – приветстваме диалога". На въпрос за журналисти за възможна американска намеса във Венецуела, Болтън отговори: "Разглеждат се всички варианти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com