САЩ знаят докъде е стигнал Иран с атомната програма

5812
САЩ знаят докъде е стигнал Иран с атомната програма

Говорителят на Белия дом Джей Карни /Jay Carney/ заяви във Вашингтон, че САЩ "има поглед" върху иранската ядрена програма, добавяйки, че САЩ ще бъдат в течение на всеки значим напредък на Техеран към атомно оръжие.

В четвъртък израелският всекидневник Аарец /Haaretz/ съобщи за таен доклад на американското разузнаване, според което САЩ и Израел са се съгласили, че Иран е извършил значим "тревожен" напредък по пътя към създаване на собствено атомно оръжие.

"Оценките на САЩ и Израел за възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие се сближават", бе заявил от своя страна израелският министър на отбраната Ехуд Барак намеквайки за евентуална въоръжена интервенция срещу иранските ядрени обекти.

Израел, който е единствената официална ядрена сила в региона, смята, че неговото съществуване би било застрашено, ако Техеран разполага с атомна бомба.

От своя страна Иран продължава да отрича, че ядрената му програма има военна насоченост.

Отказвайки да влезе в подробности по отношение на разузнаването, Карни заяви, че Вашингтон и Израел се движат по един път що се отнася до амбициите на Иран и неговата ядрена програма.

"Имаме поглед" върху иранската атомна програма, каза Карни и добави "ще знаем ако Иран постигне значим напредък към ядреното оръжие".

Джей Карни по-късно уточни, че е имал предвид Международната агенция за атомна енергия /МАГАТЕ/. Иран е подписал Договора за неразпространение на ядреното оръжие /TNP/.

Голям брой експерти свидетелстват, че в ядрената програма на Иран са се внедрили широко разузнавателните служби на Израел и Запада, заподозрени в многобройни саботажи на програмата.

Говорителят потвърди, че има време за дипломатически опции с втвърдяващи се санкции, но и че военната опция остава предвидима.

Коментарът на Карни идва в момент, в който спекулациите за авиационни удари на Израел в Иран присъстват широко в израелската преса.

Посещенията в Израел на високопоставени служители от Военното министерство на САЩ бяха разчетени като опит да се разубеди Израел от такива превантивни удари.

Редактор: Георги Иванов

САЩ: Хизбула може да удари в Европа всеки момент

Съединените щати предупредиха днес, че ливанското шиитско движение Хизбула може да удари "всеки момент" в Европа или на друго място по ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка