Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

555
Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър
Снимка: Getty Images

Сенатът на САЩ (горната камара на Конгреса), където демократите имат мнозинство, отхвърли исковете за импийчмънт на министъра на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас. По този начин бързо беше сложена точка на дългия процес, иницииран от републиканците в Камарата на представителите (долната камара).

През февруари републиканското мнозинство в Камарата на представителите успя да прокара процедура по импийчмънт на Майоркас заради рязкото увеличаване на броя на мигрантите, незаконно пресичащи границата с Мексико.

В поредица от партийни гласувания на 17 април обаче Сенатът отхвърли обвиненията, уличаващи министъра на вътрешната сигурност в неспазване на граничните закони на САЩ и в лъжа пред Конгреса.

Бившият президент Доналд Тръмп превърна границата в централен акцент на кампанията си, а социологическите проучвания на Reuters/Ipsos показват, че имиграцията е основна грижа сред избирателите в САЩ и основен проблем за републиканците.

"Безпочвени политически трикове"

Майоркас отрече да е извършил нарушение, а Белият дом и демократите в Конгреса разкритикуваха републиканците за злоупотреба с правомощията за импийчмънт. Според тях това е станало, за да се подчертае политически спор, вместо да се разгледа стандартът за "високи престъпления и нарушения", предаде "Ройтерс".

"Веднъж завинаги Сенатът правилно отхвърли този необоснован импийчмънт, който дори според консервативни юристи е противоконституционен", заяви в изявление говорителят на Белия дом Иън Самс. Той порица републиканците от Камарата на представителите за това, че разиграват "безпочвени политически трикове, докато убиват реални двупартийни реформи в областта на граничната сигурност".

Снимка: Getty Images

По-рано тази година Тръмп помогна за унищожаването на двупартийно споразумение в Сената, което щеше да наложи нови, строги ограничения за имиграцията.

Председателят на Камарата на представителите - републиканецът Майк Джонсън - в съвместно изявление с други високопоставени републиканци заяви, че "всеки един демократ в Сената е подкрепил напълно опасната политика на Байдън за отворени граници".

Процесът

Водещият демократ в Сената Чък Шумър издейства в сряда сенатския резултат, който предпази Майоркас. По-рано водещият републиканец в горната камара Мич Макконъл призова за "задълбочено разглеждане" на обвиненията срещу министъра. Той добави, че "да се отървем от делото без съдебен процес, би означавало да избягаме както от основната си отговорност, така и от очевидната истина за рекордно голямата криза по южната ни граница".

Според вътрешни статистически данни на агенцията, прегледани от "Ройтерс", през последните шест месеца граничните патрули на САЩ са извършили повече от 1 милион ареста на мигранти, пресичащи незаконно американско-мексиканската граница - темп, подобен на рекордния през първите три години от управлението на Байдън.

Това е едва вторият случай в историята, в който член на кабинета на президента е подложен на импийчмънт от Камарата на представителите. Последният - през 1876 г. - засяга военния министър на президента Юлисис Грант, Уилям Белкнап, заради обвинения в корупция. Тогава той е оправдан от Сената.

Кой е Майоркас?

64-годишният Майоркас е бивш федерален прокурор, роден в Куба. Той напуска страната със семейството си през 1960 г. след идването на Фидел Кастро на власт.

Алехандро Майоркас твърди, че рекордният брой мигранти, пристигащи на американско-мексиканската граница в продължение на няколко месеца, се дължи на неспособността на Конгреса да реформира остарелите закони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com