След 40 години: В Аржентина откриха дете, откраднато от родителите му по време на диктатурата

3747
След 40 години: В Аржентина откриха дете, откраднато от родителите му по време на диктатурата
Снимка: Getty Images / Guliver

Повече от четири десетилетия, след като е бил отнет от родителите си - активисти, "изчезнали" по време на военната диктатура в Аржентина, мъж, отгледан от други хора, е научил истинската си самоличност. Мъжът е 131-то дете, "откраднато" по време на диктатурата, което е идентифицирано в рамките на десетилетната борба на групата, известна като "Бабите от Пласа де Майо", и първото от близо три години насам. Предполагаемата му самоличност не е разкрита, предава БГНЕС.

"Щастливи сме да обявим ново възстановяване на самоличността", заявиха бабите в изявление в четвъртък, след като се появиха резултатите от ДНК тестовете на мъжа. "Сякаш краят на годината искаше да изпълни всичките ни желания", казаха те във връзка с неотдавнашната победа на Аржентина на Световното първенство по футбол, "ние празнуваме откриването на нов внук, номер 131".

Призоваха на военен отчет 12-годишно момче в Русия

12-годишно момче е получило призовка за първоначален военен отчет в руския град Канск, в сибирски Красноярски край, съобщава в емисията...

Остава да бъдат открити още почти 300 мъже и жени, "живеещи сред нас с фалшифицирана самоличност", след като са били отнети от родителите си по време на диктатурата от 1976-1983 г., допълват "Бабите". 44-годишният мъж е син на марксистките активисти Лусия Надин и Алдо Кеведо от Мендоса, задържани в Буенос Айрес през октомври 1977 г. По онова време 19-годишната Надин е бременна почти в третия месец.

Председателят на "Бабите" Естела де Карлото, 92 г., заяви пред репортери, че Надин вероятно е родила сина си в прословутото Военноморско училище за механици, което е служило като най-голямото място за задържане и изтезания в страната. "Казаха ни, че той е мил, спокоен човек", каза де Карлото. "Той не е реагирал с отказ или тъга" на разкриването на истинската му самоличност", допълни тя, но уточни, че ще му е необходимо време, за да приеме напълно зашеметяващата новина, преди да бъде представен на обществеността. "Той просто я прие като реалност, нова реалност за него", каза дьо Карлото.

Групата "Баби" е основана през 1977 г. от жени, които се опитват да намерят арестуваните си дъщери и бебетата им, които са родили в плен. Името им идва от площада "Пласа де Майо" в Буенос Айрес, където жените не се подчиняват на властите и организират протести с искане да получат информация за местонахождението на своите близки. Усилията им остават безрезултатни.

До 500 деца са били отнети от затворените си майки, повечето от които след това са изчезнали по време на бруталното военно управление на страната. Повечето от децата са дадени на бездетни хора, близки до диктатурата, които трябвало да ги отгледат като лоялни към режима. Много от подпомогнатите от "Бабите" са се обърнали към тях, след като са изпитали съмнения относно самоличността си - поради липса на физическа прилика с родителите си, липса на снимки на майките им по време на бременността им или пропуски в семейната история.

13-годишно момиче във Великобритания е излекувано от рак с "революционно лекарство"

13-годишно момиче от Великобритания с нелечима форма на левкемия е било излекувало след терапия с нов медикамент, определян като "револ...

Това е първата нова идентификация от юни 2019 г. насам. Пандемията от коронавирус беше спряла проучванията на бабите и интервютата с потенциални жертви. Шест от първоначалните баби са починали по време на пандемията. Групи за защита на правата твърдят, че около 30 000 души са загинали или изчезнали по време на военната диктатура в Аржентина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com