След убийството на 19 деца в САЩ: Поредни призиви за реформи (СНИМКИ и ВИДЕО)

3710
След убийството на 19 деца в САЩ: Поредни призиви за реформи (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Общо 21 са жертвите от стрелбата във вторник в начално училище Robb Elementary в американския град Ювалди, щата Тексас. Загинали са 19 деца и двама възрастни, като сред тях е и извършителят, който също бил убит, съобщи пред CNN говорител на Департамента за обществена сигурност на Тексас.

Хронологията

Трагедията се разиграва на 24 май по обед, когато 18-годишният младеж Салвадор Рамос, учещ в същата гимназия в Ювалди, нахлува в една от класните стаи и застрелва общо 14 ученици и учител. Всички жертви са идентифицирани.

Лейтенант Кристофър Оливарез от Департамента допълни още, че заподозреният е прострелял и баба си, преди да влезе в училището и да открие огън. Състоянието на бабата и неизвестно. Стрелецът е бил въоръжен с пистолет и с пушка AR-15, както и много пълнители с патрони. След това избягал от местопрестъплението, катастрофирал с автомобила си и накрая извършил кървавото нападение над децата.

 

Реакциите

Западните медии събраха десетки реакции на общественици, съдии, политици, както и на част от родителите на децата. Те споделиха част от личните си истории, а "The Guardian" обобщи публикациите на родители, които са прибрали децата си в края на учебния ден. Те споделят, че това е било едно от най-трудните посещения в учебното заведение.

В своя емоционална реч президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че е „разстроен и уморен“ от постоянните трагедии, които настъпват в страната му заради липсата на по-строги закони, свързани с контрола на употребата на огнестрелни оръжия. Той разпореди знамената в Белия дом и във всички обществени сгради да бъдат спуснати наполовина в знак на почит към жертвите.

Треньорът на баскетболния "Голдън Стейт Уориърс" (тимът е фаворит за титлата в НБА този сезон) и част от звездния "Чикаго Булс" на Майкъл Джордан като играч Стив Кър също отправи емоционално и силно послание след масовото убийство на деца в училище в Тексас. Той обвини сенаторите в бездействие и защита на собствения интерес и поиска законови промени, които да доведат до строг контрол върху оръжията.

Още в началото на появата си пред медиите Кър каза, че няма да говори за баскетбол и с насълзени очи заяви, че е крайно време да се направи нещо различно от обичайното изказване на съболезнования, съпътствано от минута мълчание.

"Толкова съм уморен от изказването на съболезнования. Достатъчно", каза Кър. Той смята, че "50 сенатори във Вашингтон ни държат заложници", като не искат дори да пуснат предложението за гласуване и обяви, че 90% от американците, без значение от политическите пристрастия, искат проверка на миналото (за получаване на оръжие).

Моментални призиви за реформи

На този фон Байдън реагира с призив за реформи:

„Трябва да действаме и не ми казвайте, че не можем да ограничим тази касапница. Само мисълта, че 18-годишно хлапе може да влезе в оръжеен магазин и да си купи две огнестрелни оръжия, е сбъркана“, каза Байдън и добави, че е време влиянието на оръжейното лоби да бъде ограничено.

Американският президент посочи, че за последните 10 години е имало над 900 инцидента, свързани с използването на оръжия в учебни заведения. В този материал обобщаваме част от най-значимите моменти в историята на САЩ в последните десетилетия и търсим отговор на въпроса как либералният режим на ползване на оръжия вече отне живота на стотици невинни деца.

Припомняме, че втората поправка в Конституцията на САЩ дава правото на американските граждани да притежават оръжие. Според различни данни близо 1/3 от цялото възрастно население признава, че разполага с такова. През годините американския Сенат блокира няколко опита за въвеждането на ограничения на федерално ниво.

Снимки: Getty images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com