Поредното масово убийство на деца в САЩ и раните, които никога няма да бъдат излекувани

5989
Поредното масово убийство на деца в САЩ и раните, които никога няма да бъдат излекувани
Снимка: Getty images/Guliver

Поредната масова стрелба в Съединените американски щати, завършила със смъртта на 18 ученици и трима възрастни в начално училище в Тексас, върна спомените за подобни ярки случаи от историята на САЩ, завършили с множество загинали деца.

Либералният режим в Тексас

Инцидентът от 25 май логично бе свързан с приетите през 2021 година законодателни прамени в същия щат, с които на практика бе разрешено напълно свободно носене на оръжие, припомня BBC.

До миналата година действащите правила изискваха разрешително, обучение и проверка на миналото, но всичко това отпадна и така вече всеки, навършил 21 години, може да носи оръжие без разрешително и подготовка за боравене с него, стига да няма криминални присъди. Още тогава множество неправителствени организации предупреждаваха, че този закон ще застраши обществото. Резултатите не закъсняха.

Стотици са загинали в САЩ в престрелки в почивните дни на Деня на независимостта

Денят на независимостта в САЩ се оказа незапомнено кървав, показва обобщена официална статистика, цитирана от БНТ. Данните са от Архива...

Въпреки това обаче Тексас и досега бе с един от най-либералните закони за оръжията. На този фон щатът е популярен с едни от най-тежките масови стрелби в последните години -  през август 2019 г. в търговски център, в която бяха убити 30 души; през 2018 г. в гимназия, взела 10 жертви; през 2017 г. в църква, когато загинаха 27 души.

2012 г.

След последната трагедия американските медии припомниха и за трагичния случай от 15 декември 2012 година, когато 27 души (20 от които деца), бяха убити от студент при стрелба в начално училище в американския град Нютаун, щата Кънектикът. 20-годишният Адам, който е извършител на престъплението, тогава първо убил майка си, която работела като възпитателка в детската градина към училището и, по ирония на съдбата, сама го е учила да стреля. 

Снимка: Getty images

Къде е проблемът?

В свой анализ през 2018 година, Лайза Пейн от "Асошиейтед прес" дава отговор на въпроса къде е най-вероятно да се случи масово убийство в училище:

"Погледнете към малките градчета и предградията в Съединените щати. От всички десет най-кървави стрелби с огнестрелно оръжие в американски училища само една е била в населено място с под 75 000 жители, а останалите в огромната си част са в градове с население под 50 000 души. На пръв поглед това са идилични места, където да израснеш: ниски равнища на престъпност, добри училища и усещане за общност, където сякаш всеки си знае името. Но точно тези особености, според експерти, обясняват защо малките и отдалечени градчета и предградия са хранителна среда за появата на поредния училищен стрелец", коментира тя.

"Зверства с нечувана жестокост": В коя страна се извършиха 148 убийства само за дни

Една година след убийството на президента Жовенел Моиз престъпните банди продължават да доминират в Хаити и да тероризират местното нас...

Според експерти това явление се дължи на различни фактори, сред които са широкоизвестният лесен достъп до огнестрелни оръжия и ефектът от подражаването сред проблемните юноши в предградията и малките градчета, които копират взаимно поведението си. Вината се хвърля и на натиска на живота в малкия град, където за потиснатите тийнейджъри е по-трудно да се приспособят.

"Градчето Паркленд, във Флорида, където през февруари бивш ученик застреля 17 души в гимназия, съвсем наскоро преди това било избрано за най-безопасното населено място в щата. Нютаун, в Кънектикът, където стрелба през 2012 г. в начално училище "Санди Хук" отне живота на 20 деца и шестима възрастни, е класически град в Нова Англия, който на пръв поглед изглежда като друга вселена в сравнение с престъпността и проблемите в съседния Бриджпорт, един от най-големите градове в щата", казва още Лайза Пейн.

21 век и грозното наследство на 20 век

За най-голямото масово убийство на ученици в американската история обаче рядко се говори, дори малко американци са чували за него. Случва се на 18 май 1927 година в Бат, Мичиган, когато 45 души, сред които 38 деца, загиват, разказва научния сайт "Искам да знам". Като доказателство за гореспоменатите оценки на експерти, Бат е мичиганско градче с не повече от 300 жители по онова време, където всички се познават. 

Друг от най-ярките примери за масово убийство на деца остава стрелбата в Колумбайн от 20 април 1999 година. Тогава в Колумбайнската гимназия в окръг Джеферсън, Колорадо, учениците Ерик Харис и Дилън Клиболд убиват 12 ученици и учител, раняват 21 души, след което се самоубиват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка