Случаят Джордж Флойд: Тази присъда ще влезе в учебниците по история

2190
Случаят Джордж Флойд: Тази присъда ще влезе в учебниците по история
Снимка: Getty Images/Guliver

Баскетболната звезда Леброн Джеймс вчера публикува в своя “Туитър” акаунт само една дума, изписана с главни букви, но тя беше достатъчно красноречива: отговорност. Известният спортист не я е избрал случайно. Защото на един мъж му беше потърсена отговорност за това, което направи миналата година. Дерек Шовин е отговорен за смъртта на Джордж Флойд. Ако Флойд не го беше срещнал на 25 май 2020 година, щеше още да е жив. Толкова е просто. И по тази причина се очаква Дерек Шовин да прекара дълго време в затвора.

Един случай, който ще остане в историята

Експерт на защитата: Джордж Флойд не е починал от задушаване, а от инфаркт

Не липсата на кислород, а сърдечен арест, причинен от комбинация от фактори, включително заболяване и употреба на наркотици, е причинат...

Това е един процес, който би трябвало да е съвсем в рамките на нормалното за една правова държава. Но присъдата, произнесена в Минесота, ще влезе в учебниците по история. Защото Дерек Шовин е бял полицай, а Джордж Флойд е чернокож мъж. И защото всичко това се случва в САЩ, където на полицията рядко ѝ се търси отговорност за нейните действия. И не на последно място - защото в САЩ непропорционално голям брой чернокожи умират от оръжията на полицаи. 

Цяла Америка следи случая, показва още тази присъда. А също и това, че полицията те е сляпа за действията на редовите полицаи. Фактът, че полицаи свидетелстваха срещу техен колега, е една малка сензация.

Лаконичният коментар на Леброн Джеймс ни казва и още нещо: повод за празнуване няма. Защото отговорността и възмездието не означават справедливост и равенство. Президентът Джо Байдън правилно определи присъдата като “стъпка напред в марша към справедливостта”. Но множество трудности продължават да стоят пред това, което той иска да постигне като “реална промяна” и „реална реформа“. Много американци, особено от консервативния лагер, разглеждат расизма като преодоляно явление, робството като изтрито зло и равните възможности между чернокожите и белите като постигната цел. И също така вярват, че полицията се отнася еднакво както към чернокожите, така и към белите.

Житейският опит на хората с тъмен цвят на кожата демонстрира нещо съвсем различно: маргинализиране и снизхождение, неравни възможности за развитие, липса на доверие във върховенство на закона в САЩ.

Могат ли двата свята да се срещнат?

Тръмп се скара публично с кмета на Портланд заради безредиците там

Насилието в управляваните от демократите градове на САЩ може да бъде прекратено само със сила. Това мнение изрази в Twitter американски...

Как тези два свята, с техните различни преживявания и разбирания, ще обсъждат реформата в полицията или пък една коренна промяна в обществото?

Според песимистичния сценарий, вчерашната присъда може да затрудни още повече този процес. След като върховенството на закона показа, че работи, натискът за промяната в него сега може да намалее. Това не би било добра новина за семействата на Бриона Тейлър, Джейкъб Блейк, Даунте Райт, Адам Толедо или всички останали, които все още очакват възмездие и справедливост. Не трябва да се забравя, че доказателствата срещу Дерек Шовин бяха еднозначни, а видеото на смъртта на Джордж Флойд - разтърсващо. Останалите случаи не са толкова категорични.

В Минесота един полицай беше осъден да понесе своята отговорност. Нищо повече не се е случило. Но Америка следеше зорко случая и вече не може да извърне очи.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com