Смъртна присъда чрез отравяне: Алабама я изпълни за пръв път

3609
Смъртна присъда чрез отравяне: Алабама я изпълни за пръв път
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският щат Алабама екзекутира осъден на смърт чрез задушаване с азот - нещо което се случва за първи път и беше разкритикувано предварително от ООН като съпоставимо с форма на мъчение, предадоха световните агенции.

Осъденият на смърт беше Кенет Юджийн Смит. Присъдата му беше потвърдена през 1996 г. заради убийството на жена, поръчано от нейния съпруг.

Кенет Юджийн Смит беше екзекутиран в затвора в Атмор. Смъртта му е настъпила в 20:25 ч. местно време вчера (2:25 ч. по Гринуич днес), 29 минути след началото на екзекуцията, обяви главният прокурор на Алабама Стив Маршал.

Още: Алабама е щатът с първата смъртна присъда чрез отравяне

Противоречив метод за умъртвяване на хора

Екзкуцията на Смит беше първата в САЩ за годината. Миналата година бяха изпълнени 24 смъртни присъди, всички със смъртоносна инжекция. За първи път от повече от 40 години за екзекуция в САЩ се използва нов метод.

На 17 ноември 2022 г. беше направен първи опит да бъде екзекутиран Кенет Смит със смъртоносна инжекция, но екзекуцията беше анулирана в последния момент, тъй като интравенозната система, с която трябваше да се влее смъртоносният разтвор в организма на Смит, не можа да бъде поставена рамките на отреденото от закона време, пише БГНЕС.

Алабама е един от трите американски щати, разрешаваща екзекуция чрез задушаване с азот, при което смъртта настъпва от хипоксия - недостиг на кислород.

Още: Екзекутираха убиец на дете и обирджия в САЩ

Върховният комисариат на ООН за човешките права заяви на 16 януари, че е обезпокоен от използването на този необичаен и неизпитан метод, така наречената хипоксия чрез азот. "Това може да представлява мъчение или друго жестоко или деградиращо отношение", заяви тогава говорителката на Върховния комисариат Равина Шамдасани и призова за отлагане на този вид екзекуция.

При използването на азот протоколът не предвижда упойване на осъдения на смърт, докато Американската ветеринарна асоциация препоръчва да се дава упойващо вещество на животните, евтаназирани по този начин, припомни говорителката на Върховния комисариат. Всички опити на Кенет Смит да обжалва присъдата бяха отхвърлени. Последният опит беше направен в сряда и беше отхвърлен от Върховния съд на страната.

Защо е осъден на смърт

Кенет Смит убил заедно със съучастник през 1988 г. Елизабет Дорлийн Сенет, на 45 години, по поръчка на съпруга й Чарлз Сенет, пастор, който бил силно задлъжнял и изневерявал на съпругата си. Убийството било замаскирано като обир, който уж приключил не както трябва. След това съпругът се самоубил, но полицията успяла да стигне до убийците на жената. През 2010 г. Джон Форест Паркър, съучастникът на Кенет Смит, беше екзекутиран.

Още: Смъртна присъда за избягалите и критикуващи Путин руснаци - и до тази идея стигнаха

Смъртното наказание е отменено в 23 американски щата. В 6 щата има мораториум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...