Срещата между Тръмп и Ердоган премина в помпозен приятелски дух

2177
Срещата между Тръмп и Ердоган премина в помпозен приятелски дух
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се радва да се срещне с турския лидер Реджеп Ердоган по време на първото си официално пътуване като президент извън САЩ. Това съобщи пресслужбата на Белия дом след разговорите на двамата президенти.

Същевременно Ердоган обяви отношенията между Турция и САЩ за "изключителни" и не критикува открито решението на САЩ да въоръжава кюрдите в борбата с "Ислямска държава" в Сирия. Турският президент само заяви, че страната му няма да приеме присъствието на кюрдски бойци от радикалното крило на ПКК. Припомняме, че планът на САЩ е да достави оръжие на кюрдите в битката за Ракка.

Ердоган смени тона - за Турция е стратегическа цел да влезе в ЕС

Турция иска да продължи процесът по присъединяването си към Европейския съюз и тази цел за нея е стратегическа, заяви президентът на юг...

Във Вашингтон Тръмп подчертал пред Ердоган "задължението" на САЩ да осигуряват безопасността на съюзника си в НАТО Турция и посочил необходимостта да се сътрудничат в дейностите по противопоставяне на тероризма във всичките му форми. Тръмп е поставил въпроса за "затварянето на пастор Ендрю Брансън" и помолил турското правителство колкото може по-бързо да го върне в САЩ. Двамата лидери са обсъдили и двустранните отношения, пише БГНЕС.

В продължение на няколко месеца Вашингтон призовава Анкара да освободи американския гражданин Брансън, който беше вкаран в затвора през октомври 2016 година по обвинение в подкрепа на мюсюлманския проповедник Фетхулах Гюлен. Властите в Турция сочат Гюлен за организатор на опита за държавен преврат, предприет през лятото на миналата година. През февруари около сто американски конгресмени написаха писмо на Ердоган с молба да освободи американеца, който дълго време проповядва християнската религия в турския град Измир.

В първото си пътуване извън САЩ като президент Тръмп ще направи от 21 до 27 май. Той ще посети Саудитска Арабия, Израел, Италия, Ватикана и Белгия. По това време ще участва в срещата на върха на Г-7 в Сицилия и в същия формат на НАТО. Предстои му и среща с папа Франциск. Срещата на върха на НАТО ще стане политически бенефис на Тръмп на европейската арена.

Протести

Тръмп на практика си призна, че е говорил прекалено много пред Лавров

Американският президент Доналд Тръмп на практика призна разкритията на The Washington Post, че е разкрил определена много чувствителна ...

Посещението на Ердоган в САЩ не мина без проблеми. Противници и привърженици на режима на турския президент стигнаха до сблъсъци край резиденцията на турския посланик във Вашингтон Сердар Кълъч. По официални данни са пострадали 10 души, двама от които по-сериозно. Наложи се районът да бъде отцепен от полицията, на място дойдоха и линейки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка