Срещата между Тръмп и Путин на Г-20 - какво да очаква светът?

1424
Срещата между Тръмп и Путин на Г-20 - какво да очаква светът?
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин на 1 декември (събота) в Буенос Айрес ще се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп, с когото ще обсъдят въпроси от двустранните отношения, разоръжаването, обезпечаването на стабилност по света и регионална проблематика, включително инцидента в Керченския пролив. Това съобщи пред журналисти помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков, предаде ТАСС, цитирана от агенция "Фокус".

„На 1 декември ще започнем този ден със закуска с Меркел (германският канцлер Ангела Меркел - бел. ред.), след това от двустранните срещи – разговор с Тръмп“, заяви Ушаков. „Засега мога да потвърдя, че страните са се разбрали за мястото и времето на провеждането на такава среща“, подчерта представителят на Кремъл. Той отбеляза, че независимо от различните сигнали, идващи от Вашингтон, „тази вечер е важна в еднаква степен и за двете страни“. „Тя естествено е важна и от гледна точка на по-нататъшното развитие на ситуацията в света, като цяло“, подчерта помощникът на руския президент.

Тръмп мисли дали да не се среща с Путин

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди, че може да отмени планираната среща в рамките на събирането на Г-20 в Аржентина с руския си...

Ушаков разказа, че предстоящата среща се е подготвяла „с използването на обичайните канали за комуникация между двете администрации“. „Затова, ако възникват каквито и да е допълнителни съображения в дадения контекст, то изхождаме от това, че тези съображения могат да бъдат доведени до нас чрез споменатите канали, а не чрез медиите“, заяви представителят на Кремъл по повод интервюто на Тръмп пред американските средства за масова информация, в което той намекна, че инцидентът в Керченския пролив може да стане причина за отмяна на срещата в Буенос Айрес.

Форматът на преговорите

За формата на предстоящите разговори, Ушаков съобщи, че се предвижда разговор във формат на четири очи, а след това към диалога трябва да се включат ключови членове на двете делегации. „Характерът на беседата, нейното съдържание, продължителност и плътност зависят от лидерите. Те ще изберат основните теми, които ще се обсъждат. Що се касае до нашата страна, то ние изхождаме от това, че разговорът в Буенос Айрес ще бъде продължение на този в Хелзинки“, заяви помощникът на руския президент.

Темите, които ще се обсъждат

Той поясни, че сред най-вероятните теми, които ще се обсъждат, може да се отделят три групи въпроси: „Първо, това естествено са въпроси за обезпечаване на стратегическата стабилност, разоръжаването“, каза Ушаков, като подчерта, че този аспект е особено важен с оглед на намерението на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). По неговите думи, „е много важно да не се допусне разбалансиране на системата на международна сигурност и да не се допуска неконтролируема и безсмислена надпревара във въоръжаването“.

Путин: Ние не бягаме от долара, той бяга от нас

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната му няма друг избор, освен да намали зависимостта си от долара за провеждане на т...

Представителят на Кремъл уточни, че на американската страна вече са били предадени предложения за изграждането на диалог в областта на контрола над въоръженията. „Считаме, че в ситуация, когато американците излязоха от договора за противоракетната отбрана, сега имат намерение да прекратят участието си в ДРСМО <...>, разбира се, много е важно заедно да помислим над вариантите за обновяване на системата за обезпечаване на международната сигурност“, акцентира Ушаков.

Вторият блок от въпроси, които биха могли да обсъждат лидерите на Русия и САЩ, са регионалното управление и борбата с тероризма. Помощникът на Путин наблегна върху това, че тук в позициите на двете страни могат да се проследят съвпадения. „Уверени сме, че президентите ще засегнат сирийския конфликт, иранската ядрена програма и корейският проблем. Не е изключено и последните събития в района на Керченския пролив“, заяви той.

Третият елемент, очевидно, ще бъдат въпросите за отношенията между Москва и Вашингтон, „за това какво може да бъде предприето от двете стани, за да бъдат изведени тези отношения от задънената улица, в която са и да се започне търсенето на път към нормализация“. По оценката на представителя на Кремъл, времето за обсъждането на посочените теми е напълно достатъчно. „Но президентите сами ще се разпореждат с времето и продължителността на разговора ще зависи от това, какъв ще е характерът на тази беседа“, заключи той.

Заявление за пресата

Ушаков подчерта, че засега няма договорка за съвместно заявление за медиите след преговорите между Путин и Тръмп. Въпреки това той не изключи, че под някакъв вид ще бъде съобщено на средствата за масова информация за резултатите от преговорите. „Как ще бъде направено това, засега не е решено“, заяви помощникът на руския президент, въздържайки се да назове състава на делегацията на страната му. Ушаков спомена единствено, че всички участници в срещата от страна на Русия са съгласувани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com