Стотици канадци заминават на фронта да се сражават за Украйна

11791
Стотици канадци заминават на фронта да се сражават за Украйна
Снимка: GettyImages

Стотици канадци се отзоваха на призива на президента на Украйна Владимир Зеленски и заминават да се присъединят към батальоните на украинската армия. Някои от тях отиват на фронта без никакъв боен опит, но желанието им да помогнат на украинците е по-силно от всичко, пише La Presse. Репортер на изданието разговаря с двама от тях преди няколко дни на летище "Пиер Елиът Трюдо" в Монреал.

Антонио не може да сдържи сълзите си, докато прегръща сина си. "Ще се върнеш, нали?", прошепва той в ухото на Лука преди младият мъж заедно с приятеля си Антоан да се качат на самолета с раниците си в цвят каки. Бабата на Лука му е подарила малък сребърен медальон с изображение на Архангел Михаил, убиващ дявола с меча си – той е получен от съпруга ѝ, дядото на Лука, по време на гражданската война в Ангола.

Твърденията за денацификация, че Путин се бори с наркоманите в Украйна – това са смехотворни неща

Това заяви блогърът и водещ на предаването "Контракоментар" Асен Генов пред БНТ. Заедно с журналиста Мохамед Халаф Генов коментира инф...

Двамата 20-годишни мъже са се записали в армията на 16-годишна възраст с разрешение на родителите и три години са служили в пехотата на Резервните сили. Сега те се присъединяват към вълната от бойци доброволци, които се отправят към Украйна, за да се сражават за свободата на украинците. След призива на президента Зеленски, близо 20 000 доброволци от около 50 държави кандидатстваха в украинските посолства, за да се включат в новосъздадения "Международен легион за отбрана". Предлаганата месечна заплата там е 3500 долара.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ: Най-добрият снайперист в света помага на украинците: Бомбардират ги, защото искат да са европейци (ВИДЕО) 

Позовавайки се на украински източници, National Post съобщава, че близо 550 канадски войници вече са се присъединили към този батальон в района на Киев. "Призивът намери неочаквано голям отклик. Повече от 1000 души се записаха", коментира бившият федерален депутат Борис Вжесневски, който си сътрудничи с украинските власти за набиране на доброволци.

Но Крис Еклънд, предприемач и бивш военен, който създаде групата "Борба за Украйна", за да помогне на доброволците да се координират помежду си, споделя, че голяма част от доброволците са без боен опит. "Повечето от тях абсолютно не са подготвени. Хората реагират емоционално на това, което виждат по телевизията, и искат да помогнат. Но украинското посолство така или иначе връща повечето от тях, без да дава никакви обяснения", казва той.

"Правим всичко, за да разубедим онези, които нямат опит, но в много случаи въпреки всичко те тръгват сами", казва и Вжесневски.

Американското разузнаване: Русия загуби повече войници в Украйна, отколкото ние в Афганистан и Ирак (ВИДЕО)

Над 7000 руски войници са загинали във войната в Украйна. Това е оценката на американското разузнаване, която е цитирана от The New Yor...

Такъв е и случаят с Лука и Антоан, които са обучени като пехотици, но никога не са били под обстрел. Лука вижда войната в Украйна като начин да използва знанията си, за да помогне на страдащ народ. "Когато влезеш в армията, придобиваш много дисциплина и твърдост. Желанието ми да помогна е огромно", споделя той. "Решението ни е извън всякакви политически въпроси. Хората там умират, извършват се военни престъпления. Не можем да стоим безучастни", добавя и Антоан.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пленени руски военни: Иска ни се да потънем в земята заради ужаса, който причинихме (ВИДЕО) 

В следващите дни двамата ще се включат в редиците на Норманската бригада, организация от чуждестранни бойци, които вече действат на място в Украйна. Транспортът им дотам е за тяхна сметка, като инвестират също собствени средства и в закупуване на ботуши, бронежилетки и др., но очакват да бъдат оборудвани с АК-47, когато пристигнат на място.

"Никога не съм убивал никого и никога няма да мога да разбера какво означава това, докато не го преживея, но съм готов да го приема, дори и да ми тежи на съвестта. Това е част от нашата работа. Дори да получа травма или да загубя ръката си, приоритетът е защитата на хората там", казва още Антоан.

Министерството на отбраната на Русия заяви миналата седмица, че всички чуждестранни доброволци, заловени на украинска земя, ще се считат за "наемници". Като такива те няма да се ползват от статута на военнопленници, гарантиран от Женевската конвенция: "Най-доброто, което очаква тези наемници, когато бъдат заловени, е наказателно преследване", заяви генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

ВИДЕО: Украйна обобщи колко руски самолета е свалила, показа и руска атака срещу цивилни

Военните действия в Украйна продължават с пълна сила, продължават и новините за ужасите, които носи най-чудовищното изобретение на чове...

Лука и Антоан са съвсем наясно с рисковете, които поемат. Те също така знаят, че никакво военно обучение не може да ги предпази от въздушни атаки, артилерийски огън или бомби, експлодиращи до тях. Въпреки това са решени да пренебрегнат страховете си и да се съсредоточат само върху настоящия момент.

"Жертваме всичко за тази цел. Ще останем там толкова дълго, колкото е необходимо. Няма да оставим там братя по оръжие", казва Лука. През последните няколко дни той е изпразнил напълно апартамента си, за да спести това бреме на родителите си, ако се случи да умре в Украйна.

Но така или иначе тези решения си остават тежък удар за близките и семействата на доброволците. Миналата седмица полицейското управление на Монреал е било повикано да се намеси на летище "Пиер Елиът Трюдо" по молба на изпаднала в паника жена, чийто съпруг се готвел да се качи на самолет за Европа, за да отиде да се бие в Украйна. Шестима полицаи са задържали мъжа, но след като било установено, че той е вменяем, напълно осъзнат и способен да взема решения, те го пуснали. "Той е просто човек, който иска да помогне", коментира източник от полицията. Няма закон, който забранява на канадските граждани да участват в конфликт на чужда територия, стига той да не е в рамките на терористични организации или в държави, които са във война с "приятелски страни".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бивш съветник в Кремъл: Путин направи грандиозна грешка в преценката си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com