Свалиха републиканеца Кевин Маккарти от поста председател на Камарата на представителите в САЩ

5177
Свалиха републиканеца Кевин Маккарти от поста председател на Камарата на представителите в САЩ
Снимка: Getty Images

Камарата на представителите на САЩ отстрани конгресмена Кевин Маккарти от поста му на неин председател в историческо гласуване във вторник. Така той стана първият председател, отстранен след гласуване. 

Маккарти загуби поста си с гласовете на 8 представители на собствената си партия. Гласуването по предложението за освобождаване завърши при резултат 216 на 210, като републиканците, които гласуваха за отстраняването на Маккарти, са Анди Бигс, Кен Бък, Тим Бърчет, Ели Крейн, Мат Гец, Боб Гуд, Нанси Мейс и Мат Розендейл.

Предложението беше внесено от Мат Гец, който се счита за близък съюзник на бившия президент Доналд Тръмп. Самият Тръмп обаче досега публично не е заявил, че Маккарти трябва да бъде свален, но и не го подкрепи, а именно експрезидентът на САЩ изигра основна роля в избирането на Маккарти. Припомняме, че през 2020 г. Гец беше обвинен в трафик на хора с цел секс и сексуални връзки с непълнолетни. След разследване Министерството на правосъдието реши да не му повдига обвинение, въпреки че Гец остава разследван от Комитета по етика на Камарата на представителите. 

Още: След 4-дневни мъки: Избраха Кевин Маккарти за председател на Камарата на представителите

На 6 април, 2021 година The New York Times съобщи, че по време на последните седмици от президентството на Тръмп, Гец лично е поискал от Белия дом общо помилване за себе си и други неназовани съюзници в Конгреса за всички престъпления, които може да са извършили. Съобщава се, че Белият дом никога не е разглеждал сериозно молбата, тъй като е решено, че издаването на предварителни помилвания ще създаде лош прецедент. На 7 април Тръмп отрече Гец да го е молил за помилване и отбеляза, че Гец "напълно отрича обвиненията срещу него". Ден по-късно Business Insider писа, че Тръмп е искал да защити Гец, но неговите съветници са го разубедили поради сериозността на обвиненията.

Какво следва?

Предстои избирането на нов председател, но към момента няма ясна алтернатива, която да има необходимата подкрепа, за да спечели. Интересен факт е, че вицепрезидентът на Тръмп - Майк Пенс, който сега се бори за номинацията на Републиканската партия за президент на САЩ, изрично критикува Гец и прогнозира, че до седмица Маккарти пак ще бъде върнат на поста си. Засега начело на Камарата временно ще застане Патрик Макхенри от Северна Каролина. Той се счита за основен съюзник на Кевин Маккарти. Името му беше в списък, който Маккарти трябваше да даде на служителя в случай на свободно място.

Още: "Не подкрепям убиването на деца": Кевин Маккарти отвърна остро на журналист от РИА (ВИДЕО)

Председателят pro tempore, което е официалната титла, може само да разпуска засезанията на Камарата, да прекъсва ораторите и да приема номинациите за изказвания.

Републиканецът Кевин Маккарти беше председател на Камарата на представителите в продължение на 269 дни, преди да бъде отстранен с мнозинство във вторник. Мандатът, който започна на 7 януари 2023 г. и продължи до днес, е вторият най-кратък за говорител в историята на страната. Рекордът за най-кратък мандат се държи от конгресмена Майкъл К. Кер от Индиана, който е бил говорител 257 дни, след като починал на 19 август 1876 г.

Още: Председателят на Камарата на представителите на САЩ отклони покана на Зеленски да посети Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидер на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка