Световният ден на теоретиците на конспирацията

42162
Световният ден на теоретиците на конспирацията
Снимка: Getty Images / Guliver

Съществува Световният ден на котката, както и Ден на горелката на Бунзен. А днес, 11 септември, е неофициалният Световен ден на теоретиците на конспирацията.

Цели 13 години след атентатите срещу кулите-близнаци в Ню Йорк продължават да процъфтяват фантазиите около това ужасяващо събитие, което отне живота на 3000 души. Германия е сред крепостите на самопровъзгласилите се критични духове, които смятат, че "традиционните медии" са заблудили обществото.

Няма спор: журналистите заблуждават, представят едностранно информацията, провеждат кампании в полза на този или онзи. Но медиите като поддръжници на една световна конспирация- това е абсурдно. Това важи и за 11 септември 2001 г., който беше документиран и изучаван повече от всеки друг ден в историята.

"Експертите" отправят дръзки твърдения като това, че, например, Световният търговски център не би могъл да се срути без заложени експлозиви (не е вярно), че не е имало еврейски жертви (не е вярно), че убийците не са фигурирали в списъците на пътниците (не е вярно), че Пентагонът не е свалил никакъв самолет (не е вярно), че Полет 93 не се е разбил, а се е приземи безопасно в хангар на Военновъздушните сили на САЩ (не е вярно).

Това обаче не може да разколебае общността, която се занимава с конспиративни теории. Отдавна вече се е развила една реална индустрия, която търгува със съблазнителното съмнение в „прекалено простото обяснение"; съмнителни книгоиздатели обогатяват асортимента си с десетки заглавия, в които „Лъжата зад 9/11” бива разкрит. В тях се осмиват „лековерните”, посочват се полунаучни факти и псевдонаука, а източникът им почти винаги е Google.

Abendzeitung München

В САЩ ще почетат жертвите от 11 септември в продължение на 3 дни

Президентът на САЩ Барак Обама обяви 5, 6 и 7 септември 2014 г. за дни на почитане паметта на жертвите на терористичните атентати от 11...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com