Светът през 2016 година: Президентските избори в САЩ

1868
Светът през 2016 година: Президентските избори в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Едно събитие от ноември месец 2016 година определено ще промени света за следващите няколко години. Противно на всички прогнози изборите за държавен глава на САЩ спечели ексцентричният милиардер, издигнат от Републиканската партия - Доналд Тръмп. На 8 ноември той беше обявен за победител в пропорционалния вот на избирателната колегия с над 270 гласа, въпреки че за опонентката му Хилари Клинтън гласуваха близо 2,5 милиона американци повече. Победата на Тръмп беше последвана от вълна от протести в САЩ и от несигурност сред американските съюзници по света, които просто не знаят какво да очакват от новия президент.

След стотици милиони долари, похарчени за предизборни кампании, милиони работни часове на доброволци и партийни щабове, хиляди часове на телевизионни предавания и дебати и нажежени както никога през последните десетилетия страсти на демократи и републиканци, американците избраха новия си държавен глава.

За пръв път жена спечели номинацията на голяма партия и според социолози и анализатори Хилари Клинтън имаше по-големи шансове да продължи да пише история като влезе в Белия дом на 20 януари 2017 година. Но в нейно лице отдавна не е имало и толкова непопулярен кандидат на Демократическата партия и лидер, в чиято искреност повечето хора се съмняват.

За пръв път в модерната история на страната с една от най-развитите, енергични и сложни политически системи в света аутсайдер като Тръмп успя да прегази всички бариери, да превземе Републиканската партия, да предизвиква скандал след скандал (и това да увеличава популярността му) и макар да е милионер, роден в милионерско семейство, да се представи като символ на борбата срещу статуквото и защитник на онеправданите.

Парадоксално, но колкото и да изглеждаше предрешен този сблъсък, до последно Клинтън не успя да се откъсне убедително пред Тръмп и двамата използваха всеки час от кампанията, за да привличат избиратели.

На 29 септември се проведе първият дебат между двамата. Кандидатът на републиканците започна по-силно. Като начало той атакува опонентката си с въпрос за икономиката. Хилари Клинтън се поколеба и изпусна възможността да изтъкне последните новини за това, че в момента всички доходи силно растат. Застанал на сцената до бившия сенатор и държавен секретар, Тръмп не изглеждаше не на място, отбелязаха тогава местните издания. Той ефектно атакува Клинтън, използвайки като оръжие дългогодишния ѝ политически опит: вие сте в публичния живот вече 30 години, защо не оправихте всички тези проблеми, за които говорите?

От 15-тата минута нататък (от общо 90 минути) дебатът стана много странен. Водещият Лестър Холт имаше невъзможната задача да се опита да възпре двамата кандидати да си крещят един на друг. Клинтън отправи серия персонални нападки срещу Тръмп, а той не можеше да се сдържи да не ѝ отвърне - започна да се тупа в гърдите, да рие и говори несвързано, както по време на първичните избори. Клинтън беше добре подготвена и многословна.

Светът през 2016 година: Brexit

Brexit беше първата голяма изненада, която светът преживя през 2016 година. Макар предварителните проучвания да сочеха, че резултатите ...

След дебата, на дневен ред дойдоха и цифрите. Според допитване на CNN 62% от анкетираните бяха на мнение, че Клинтън е спечелила дебата, докато едва 27% са видели силните страни на Тръмп. Бяха изнесени и данни, че дебатът е бил наблюдаван от рекордните 80,9 млн. зрители. След него от щаба на Клинтън дори обявиха, че Тръмп лъгал повече от веднъж на минута.

Милионерът беше нееднократно атакуван и от свои. На 6 ноември група бивши депутати от Републиканската партия подписаха жестоко отворено писмо до републиканците, предупреждавайки, че на Доналд Тръмп му липсва "интелигентност" и темперамент да бъде президент и призоваха партията да отхвърли номинирания за президент на изборите на 8 ноември.

По време на втория дебат между кандидатите основната тема беше сексът, не политиката, а двамата не си стиснаха ръцете преди старта на дебата и го направиха чак след края. Дебатът беше проведен в критичен за Тръмп момент – преди само ден в интернет беше изтекъл запис, в който той обяснява вулгарно, че може да прави каквото пожелае с жените, защото е "звезда"

"Това е сексуално насилие. Вие се хвалехте, че сте извършили сексуално насилие", отбеляза модераторът Андерсън Купър и попита Тръмп дали разбира значението на думите си отпреди десет години.

"Изобщо не съм казал това. Не мисля, че разбирате какво казах. Това бяха просто приказки. Не съм горд с тях, но бяха просто приказки", беше отговорът. Близо 90 минути преди дебата Тръмп се появи публично с четири жени, твърдящи, че са били сексуално тормозени от Бил Клинтън и заплашвани от съпругата му. Тръмп заяви, че ако влезе в Белия дом, Клинтън ще иде в затвора заради скандала с имейлите ѝ и я обвини, че таи "омраза в сърцето си". Той нарече и подкрепата на Бърни Сандърс за нея "сделка с дявола".

Светът през 2016 година: Неуспешният преврат в Турция

Роди ли се окончателно през тази година диктатор точно до югоизточната граница на България? Да. Докъде ще стигне той – времето ще...

В един момент Клинтън изпусна нервите си, обвинявайки Тръмп, че прави всичко възможно, за да прикрие скандала в кампанията си и факта, че републиканците го напускат. От своя страна бизнесменът се оплака, че модераторите позволяват на бившия държавен секретар да говори по-дълго, а него го прекъсват и заяви, че са "трима срещу един".

След като пропуснаха момента да спрат похода му, лидерите на партията попаднаха в ситуация, в която опитват да ограничат щетите от агресивния и арогонтен стил на Тръмп за кампаниите на републиканци на различни щатски и федерални нива. Но е факт, че масовият избирател на Републиканската партия хареса нюйоркския милиардер, неговите изблици на расизъм, ксенофобия и женомразство и това правеше трудно за демократите да си върнат контрола над Конгреса във Вашингтон.

Клинтън от своя страна беше подкрепяна предимно от големите градове, жените, младите, образованите и представителите на малцинствата, като за пръв път не беше изключено испаноговорящите американци да се окажат решаващата група избиратели. Тя се радваше на подкрепата предимно на мъжете, белите, с по-ниско образование, християнската десница и хората от малките градове и градчета. На социолозите им беше трудно да прогнозират, включително защото е напълно възможно сред анкетираните да е имало мнозина, които симпатизират на Тръмп, но се срамуват или не желаят да се афишират като такива. 

Битката на 8 ноември беше за няколко ключови щата. Различни наблюдатели казаха, че те ще са между 4 и 13. Някои смятаха, че всичко се свежда до изхода в само два - Флорида и Северна Каролина. Трети бяха сигурни, че за да победи, Тръмп трябва да спечели всички оспорвани щати, докато за Клинтън е достатъчно да задържи гласувалите за Обама щати през 2012 година и да добави само един - Ню Хемпшир.

Но - резултатите бяха категорични. Тръмп спечели всички щати, които се считаха за бастиони на демократите. Тръмп спечели в Аляска (3 гласа в избирателната колегия), Алабама (9), Арканзас (6), Южна Каролина (9), Северна Каролина (15), Северна Дакота (3), Южна Дакота (3), Флорида (29), Джорджия (16), Айдахо (4), Индиана (11), Айова (6), Канзас (6), Кентъки (8), Луизиана (8), Мисисипи (6), Мисури (10), Монтана (3), Небраска (5), Пенсилвания (20), Охайо (18), Оклахома (7), Тенеси (11), Тексас (38), Юта (6), Западна Вирджиния (5), Уайоминг (3), Уисконсин (10)

Светът през 2016 година: Войната в Сирия

Когато сирийските бунтовници влязоха в Алепо през лятото на 2012 година, това беше върхова точка в тогавашния им все още млад и идеалис...

Клинтън от своя страна взе щатите Калифорния (55), Колорадо (9), Кънектикът (7), Делауер (3), Хавай (4), Илинойс (20), Мейн (3, 1 е за Тръмп), Мериленд (10), Масачузетс (11), Невада (6), Ню Джърси (14), Ню Йорк (29), Ню Мексико (5), Орегън (7), Роуд Айлънд (4), Върмонт (3), Вирджиния (13), Вашингтон, окръг Колумбия (3), щата Вашингтон (12).

Кандидатът на републиканците спечели и повечето бели гласоподаватели, а Клинтън получи подкрепата на трима от всеки четирима небели избиратели. Очаквано Тръмп привлече болшинството от белите гласоподаватели, които не са завършили колеж, с обещанието си, че ще бъде "президентът, разкрил най-много работни места". Белите висшисти дадоха приблизително равна подкрепа за Клинтън и Тръмп. Тръмп печели както при белите мъже, така и при белите жени, само че при мъжете преднината му е много по-голяма. Най-голяма опора на Клинтън се оказаха афроамериканците - 9 от всеки 10 от тях гласуваха за нея, както и трима от всеки четирима латиноси и американци от азиатски произход.

След изборите демонстранти излязоха по улиците на Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон с викове "Не е моят президент" - фраза, която стана популярен хаштаг в Twitter. Часове след вота хиляди хора излязоха по улиците, за да изразят недоволството си. В Ню Йорк протестираха по "Шесто авеню" към "Тръмп тауър", където е бизнес централата на новоизбрания държавен глава. Протестиращите в Чикаго пък скандираха "Ето как изглежда демокрацията". В северозападния град Сиатъл демонстрантите скандираха "Солидарност!" и "Станете и отвърнете на удара". Във Вашингтон недоволните от победата на Тръмп отправиха призив за любов, а не омраза в шествие на две преки от Белия дом.

Политическият елит сред демократите в Америка опита да настрои обществеността към приемане и помирение след поразителната победа на републиканеца Доналд Тръмп на президентските избори, която продължава да отеква по света, предаде "Гласът на Америка". Кандидатът на демократите Хилари Клинтън и президентът Барак Обама говориха за необходимостта страната да даде шанс на Тръмп, макар мнозина демократи да остават шокирани от изборните резултати.

Въпреки всички очаквания за апокалипсис след избора на бизнесмена, ситуацията се успокои, като дори се появиха очаквания, че Тръмп ще е най-успешният президент на САЩ след Роналд Рейгън. Шансът той да се окаже и най-умереният държавен глава, въпреки посланията си по време на кампанията, също не е за пренебрегване. Тепърва обаче ще се види какъв е реалният му подход - защото Тръмп успя да забърка дипломатически скандал с Китай още преди да встъпи в длъжност - заради хвалбата, че е приел поздравления от Тайван за победата си. А точно преди Коледа стана ясно, че Тръмп действително започва подготовка за строеж на стена по границата с Мексико - обещание, което милиардерът даде в предизборната кампания и което предизвика крайни полемики в американското общество.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com