СЗО: $56 млн. са необходими за справяне с вируса зика

2703
СЗО: $56 млн. са необходими за справяне с вируса зика
Снимка: Getty Images/Guliver

За да спрем разпространението на вируса зика, са необходими 56 млн. долара. Това се посочва в плана за действие за борба с вируса, публикуван на официалния сайт на Световната здравна организация (СЗО).

Стратегията е насочена към мобилизиране и координиране на партньори и експерти, както и намирането на средства за наблюдение за вируса, посочват от СЗО.

Средства са нужни и за подобряване на контрола върху разпространяването на вируса, защитни мерки, изследвания за разработването на ваксини, методи за диагностика и лечение.

Като цяло за изпълнението на плана ще са необходими 56 млн. долара. От тази сума 25 милиона ще бъдат използвани за финансиране на работата на организацията и нейните регионални клонове, а 31 милиона ще отидат за ключовите партньори на СЗО, които ще водят борбата срещу вируса, предаде БГНЕС.

За първи път зика вирусът е открит през 1947 г. в Уганда и доскоро се считаше за безвреден за хората. Той причинява висока температура, конюнктивит, главоболие и болки в мускулите и ставите, гадене и повръщане. Ваксина срещу вируса не съществува.

В края на ноември 2015 г, Министерството на здравеопазването на Бразилия предупреди, че вирусът засяга бременните жени и причинява малформации при бебетата, които се раждат със значително намален череп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка