Тайната армия на въоръжените сили на САЩ

13946
Тайната армия на въоръжените сили на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

САЩ имат тайна армия от 60 000 души. Тези хора са готови да се бият както в униформа, така и в цивилни дрехи. И с паспортите си, и с фалшиви документи. Те изпълняват деликатни мисии във всички части на земното кълбо и го правят по начин, който не оставя следи. За това те имат програма за свеждане до минимум на признанието, помагайки на местните „Боширови“ да скрият истинската си самоличност. Това е темата на Newsweek под заглавие Exclusive: Inside the Military's Secret Undercover Army, резултат от двегодишно разследване.

Най-голямата тайна армия в света е създадена от Пентагона през последното десетилетие. В нея има около 60 000 души, много от които работят с предполагаеми тайни имена, като част от обширна програма за намаляване на публичната видимост. Тази армия, над 10 пъти по-голяма от конспиративните сили на ЦРУ, изпълнява задачи както в страната, така и в чужбина, действайки във военна униформа и в цивилни дрехи, в реалния живот и онлайн, понякога се крие в структурите на известни частни компании и консултантски фирми.

Тази безпрецедентна промяна кара все по-голям брой военен персонал, цивилни и договорно наети служители, да работят под предполагаеми имена. Това отчасти е естествен резултат от разширяването на тайните специални сили и отчасти умишлен отговор на предизвикателствата на пътуванията и дейностите във все по-прозрачен и отворен свят. Нещо повече, бързото развитие на стратегията и тактиката на кибервойната в Пентагона доведе до факта, че хиляди разузнавачи са ангажирани в ежедневната си работа, използвайки фалшиви документи или дори приемайки фиктивна извънземна идентичност. Това са абсолютно същите безскрупулни операции, които Америка осъжда, когато се извършват от руски и китайски шпиони.

Изключителната история на Newsweek за този таен свят е резултат от двугодишно разследване. Журналистите проучиха над 600 автобиографии и 1000 обяви за работа. Репортерите направиха десетки запитвания въз основа на Закона за свободен достъп до информация на САЩ, както и многобройни интервюта с участници в програмата за военни лидери. Те ни дадоха възможност да разгледаме малко известната част от американската армия, както и нейните нерегламентирани дейности. Никой не знае какъв е мащабът на тази програма и никой не е изследвал въздействието, което мерките за намаляване на видимостта имат върху военната политика и култура. Конгресът никога не е провеждал изслушване по тази тема. Междувременно военните, създали тази гигантска тайна сила, оспорват американските закони и Женевските конвенции и кодекса за поведение на военнослужещите.

Приблизително 130 частни компании участват в смекчаващи забележимостта дейности, за да помогнат на този нов таен свят. Програмата се прилага от десетки малко известни и тайни правителствени организации, които изпълняват тайни договори и контролират официално неразпознатите операции. Заедно тези компании печелят над 900 милиона долара годишно от обслужване на тайната армия, правейки различни неща. Някой създава фалшиви документи, плаща сметки (и данъци), работещи под фалшиви имена. Някой прави камуфлажни предмети и различни устройства, за да избегне откриването и разкриването на тайни операции в САЩ. Друг произвежда невидима апаратура за снимане и слушане дори в най-отдалечените кътчета на Близкия Изток и Африка.

Силите за специални операции съставляват повече от половината от тази неизявена армия от мистериозни воини. Тази армия преследва терористи и други врагове във военните зони от Пакистан до Западна Африка. Но те все повече работят в неразпознати горещи точки, включително зад вражеските линии в страни като Северна Корея и Иран.

Специалистите по военно разузнаване, включително събирачи на информация, офицери от контраразузнаването и дори лингвисти, представляват втория по големина елемент. Хиляди такива експерти работят всеки час, всяка минута - и всичко това под фалшиви имена, скривайки самоличността си.

Най-бързо растящата част от тази тайна армия постоянно седи зад компютърните екрани. Това е ударна сила на кибер-бойци и събирачи на разузнавателни данни, които работят онлайн под предполагаеми имена. Те използват методите за „умишлено прикриване на истинския автор“ или „фалшиво приписване“, когато вината за едно или друго от техните действия умишлено се възлага на друг човек. Това се прави, за да се скрие присъствието им в мрежата.

Междувременно под това покритие атакуващите кибер-бойци преследват така наречените ценни цели (хора и организации). Тези бойци използват публично достъпна информация, за да „работят“ по тези цели, а също така участват в кампании за манипулиране и влияние върху социалните мрежи. Стотици хора работят за НСА (Агенция за национална сигурност - ок. изд. ) и върху него, но през последните пет години всяко звено за военно разузнаване и специално предназначение е създало свои собствени клетки за провеждане на мрежови операции с цел събиране на разузнавателна информация и осигуряване на оперативната сигурност на такива дейности.

В нашата електронна ера важна задача по отношение на намаляването на видимостта е да се маскират всички организации, хора и дори автомобили и самолети, участващи в тайни операции. Такива мерки за защита включват премахване от Интернет на знаци, които позволяват разкриване самоличността на хората, въвеждане на невярна информация с цел защита на изпълняваните задачи и агенти. Тъй като стандартната идентификация и биометричните данни се превърнаха в глобална норма, индустрията за намаляване на видимостта разработва методи за объркване и заблуждаване на системи за разпознаване на пръстови отпечатъци и лица на граничните пунктове. Той осигурява на служителите под прикритие влизане в Съединените щати и безпрепятствена работа, манипулира официални документи, като гарантира, че подправената фалшива самоличност не може да бъде разкрита.

Врагът на нелегалната работа са не само биометричните данни и идентификацията, но също така и дигиталното преминаване от живота в онлайн. В ерата на Ислямска държава борците срещу тероризма са много притеснени от несигурността на семействата на военнослужещите и това е друга причина да работят под фалшиво име. Изобилието от онлайн информация за хората дава възможност на чуждестранните разузнавателни служби да разпознават по-добре истинската самоличност на американските разузнавателни агенти. По този начин намаляването на видимостта е в центъра на вниманието не само на антитерористичните операции, но и на работата на Пентагона, който днес действа в условия на съперничество с Русия и Китай. Говорим за съперничество, влияние и подриване под „прага на въоръжения конфликт“ в т. нар. „Сива зона“, в пространството на „континуума на мирния конфликт“.

Един наскоро пенсиониран офицер, който е работил по въпросите за маскиране и свръхсекретни „специални програми за достъп“, които предпазват от натрапчив контрол и разкрития, казва, че никой не знае напълно истинския обхват на програмата и не мисли сериозно за нейните последици за въоръжените сили. „Тук всичко е много проблематично: приложимостта на Женевските конвенции за войник, действащ под предполагаемо име и бъде заловен от врага, надзор на Конгреса и много други“ - казва той. Той се притеснява, че желанието да станем по-невидими за врага затруднява разбирането на това, което САЩ правят по света, както и усложнява усилията за прекратяване на конфликти. „Повечето хора никога не са чували за такова понятие като намаляване на видимостта, камо ли до какво води“ - обяснява офицерът. Той поиска да не бъде назован, защото говорим за тайни въпроси.

Тайният живот на Джонатан Дарби

Джонатан Дарби тръгва към пощата всяка сутрин в 10 часа. Дарби не е истинското му фамилно име. Неговата шофьорска книжка в Мисури, която той използва по време на работа, също е с различно фамилно име. Служебният автомобил, който той управлява, е собственост на Администрацията за общи услуги, която разполага с над 200 000 от тези федерални превозни средства. Тя също не е регистрирана под истинското или измисленото му фамилно име. Регистрационните номера на Мериленд също не са от колата му. Те не могат да бъдат използвани за достигане нито до него, нито до неговата организация. Засекретено е място на работа и местата, които той посещава.

Преди това е служил в армията. Дарби моли да не разкрива истинското си име и прякор. Той е служил 20 години в контраразузнаването, два пъти е пътувал до африкански мисии, работейки на незабележими позиции в Етиопия и Судан. Основната му легенда беше измислената самоличност на бизнесмен. Сега той работи в Мериленд като изпълнител за минимизиране на разкриващите признаци. Той също така поиска да не се споменава името на тази компания.

Дарби обикаля около 40 пощенски станции и трезори на пощенски кутии в моловете на окръг Колумбия, пълни чанта с писма и колети и изпраща равен брой до селските адреси. Обратно в офиса той подрежда пощата, предава сметките на финансистите и разглежда десетки лични и бизнес писма, изпратени от различни места в чужбина. Но основната му задача е да поддържа в работно състояние „механизми за минимизиране на демонтиращите знаци“, при регистрация на паспорти и шофьорски книжки на несъществуващи хора, както и при обработката на други документи: фактури, данъчни документи, членски карти на различни организации. Всичко това формира основата на фалшива идентичност.

За да се регистрира и провери автентичността на тази ежедневна кореспонденция, Дарби влиза в две бази данни. Първата е база данни с документи за пътуване и документи за самоличност. Това е хранилището на разузнавателната общност с проби от 300 000 истински, фалшиви и променени паспорти и визи. Втората база данни се нарича система за скрит контрол. Това е строго секретен регистър на фалшивите самоличности, който записва „механизмите“, използвани от агенти, работещи на терен. Когато агент трябва да пътува в чужбина с предполагаемо име, Дарби и неговите колеги трябва да направят промени в базите данни на имиграционната и митническата служба на САЩ, така че служителите, ангажирани с незаконни дейности в чужбина, да се върнат в САЩ невредими.

Програма за тайни шофьорски книжки

При проверката на самоличността звеното на Дарби работи в тясно сътрудничество със секретните служби на Министерството на вътрешната сигурност и Държавния департамент, както и с почти всичките 50 щата, събирайки истинска „екипировка“ под предполагаеми имена. През април 2013 г. светът погледна в дълбините на този мистериозен свят, когато авантюристичен репортер от Northwest Public Broadcasting подготвил материал за тази тайна програма. Той каза, че само Вашингтон дава на федералното правителство стотици фалшиви шофьорски книжки за несъществуващи хора. Дори губернаторът не е знаел за съществуването на такава „програма за тайни шофьорски книжки“.

Преди появяването на интернет, според Дарби, чрез който местен полицай или граничар може да се свърже в централна база данни в реално време, оперативният работник се нуждаел само от лична карта с истинска снимка, за да осигури конспирацията. Но днес „легендата“ сред оперативните работници, особено онези, които действат под дълбоко прикритие, трябва да съвпада не само с измислено име. Дарби нарича това „тест за чистота“, когато трябва да създадете такива следи от фалшиво съществуване. Фалшивото родно място и домашният адрес трябва да бъдат внимателно проверени. Също така е необходимо да създадете фалшив имейл и акаунти в социалните медии. Такова „съществуване“ трябва да има подходящи „приятели“. В почти всяко звено, действащо в тайна, независимо дали е ангажирано със специални операции, събиране на разузнавателни данни или кибер операции, задължително има отдел за намаляване на видимостта, където работят предимно малки изпълнители, провеждащи „проверки за чистота“. В тази работа те се придържат към шест принципа за минимизиране на демаскиращите функции: надеждност, последователност, реализъм, поддържаемост, достоверност и съответствие.

Оперативна надеждност

Това е важно, казва Дарби, особено след 11 септември. В днешния свят проверките са широко разпространени и всеки намек за престъпна дейност се следи отблизо. За да се предаде фалшификатът като истински, е необходима много трудоемка старателна работа, за да се гарантира не само оперативната правдоподобност, но и реалният живот на агента у дома. Дарби обяснява, че е необходимо тайно да плащаме сметки, да работим с банки и отдели за сигурност на организациите с кредитни карти, за да си затваряме очите пред агентите в борбата срещу кражбите на самоличност и прането на пари. Техниците от антимаскиращите звена трябва да наблюдават създаването на истинско кредитно досие, за заплащане на реални данъци и своевременно плащане на вноски в осигурителните фондове. Това се прави така, че след като се върнат от заданието, хората да могат да възобновят нормалния си живот.

Отделът на Дарби, който първоначално се наричал Информационен център за оперативно планиране и пътуване, отговаря за всички тези задачи (за които работи с най-големия финансов отдел на Пентагона). Но документацията, колкото и да е важна, е само една част от пъзела. Други организации са отговорни за проектирането и производството на персонализирани трикове за камуфлаж и биометрия, за да подпомогнат пътуването. Дарби казва, че към това са насочени специалните програми за достъп. Това е най-тайната категория държавна информация - защитата на прилаганите методи на работа и конспирация. Благодарение на такива методи е възможно да се заблудят привидно 100% надеждни чужди системи за разпознаване на пръстови отпечатъци и лица.

„Намаляване на видимостта“ като изкуство

Многобройни специални програми за достъп със странни имена като „Ураган-вентилатор” или „Остров Хопър” се управляват от загадъчни тайни организации, които обслужват негласната армия. Това са Службата за подкрепа на програмите за отбрана, Съвместният център за полева подкрепа, Центърът за полева подкрепа на армията, Отдел за професионално развитие, Дирекция за подкрепа в отбраната, Проект за четни числа и Дирекция за специални програми.

Илюстрация за това колко таен е този свят е липсата на не класифицирана дефиниция за „намаляване на видимостта“. Дирекцията за отбранително разузнаване, която включва секретна служба и отдел за прикритие, казва, че е изкуство да се намаляват разкриващите знаци и хората "могат да използват този термин ..., за да характеризират оперативната маскировка на различни дейности и операции". В отговор на въпроси от Newsweek, който отбелязва, че терминът се използва от десетки хора, за да опише този таен свят, RUMO предполага, че Пентагонът може да помогне тук. Но отговорникът в този отдел, който се нарича пресаташе, казва, че „намаляването на видимостта“ се отнася само до дейностите на тайното разузнаване. Той отбелязва, че това е "неофициален термин"

Друг бивш старши разузнавач, който е ръководил целия отдел и е поискал да не бъде посочен, защото не е упълномощен да прави изявления за тайни операции, казва, че в "зоната на здрача" съществуват мерки за намаляване на разкриващите знаци между тайни операции и операции под прикритие. По закон тайните операции се извършват с разрешението на президента и се извършват официално от Националната тайна служба на ЦРУ. Операциите под прикритие се извършват изключително от правоприлагащите органи, тоест хора със значката. И тогава има програма за защита на свидетелите, ръководена от Маршалската служба на Министерството на правосъдието на САЩ. Тя създава фалшиви биографии и личности за хора, които са се съгласили да си сътрудничат с прокуратурата и специалните служби.

Според висш служител на разузнаването военните не провеждат тайни операции и не се бият под прикритие. Е, това не винаги е така, понякога се случва, но в този случай военните са командировани в ЦРУ. А понякога някои военни организации, да речем, от командването на съвместните специални операции, действат по същия начин като ЦРУ, а често заедно с него и тайно, когато хората, които се доверяват един на друг с живота си, не знаят истинските си имена. Освен това се появяват все повече правителствени следователи (от армията, ФБР, националната сигурност и дори от щатите), които не работят сами под прикритие, но използват мерки за намаляване на разкриващите знаци, когато работят в страната, като фалшиви лични карти , фалшиви регистрационни табели... Това се случва особено често.

"Напрегнете гънките си”

През май 2013 г. имаше почти комичен инцидент, напомнящ повече на сцена от комедията „Вземи си фитнес”, отколкото на умел шпионаж. Москва нареди на "третия секретар" в американското посолство Райън Фогъл да напусне страната, публикувайки снимки на Фогъл, облечен в лошо прилепнала перука и със странен комплект от някаква любителска екипировка: четири чифта слънчеви очила, карта на Москва, компас, фенерче, швейцарски армейски нож и мобилен телефон - толкова стари, че изглеждаха така, сякаш „съществуваха на нашата земя поне десетина години“ - както се изрази авторът на една статия.

Международните медии се забавляваха много. Много пенсионирани шпиони осъдиха Съединените щати заради спада им в шпионажа. Повечето коментатори заявиха, че е време да напуснат древния свят на перуки и фалшиви камъни, припомняйки случай преди година, когато Великобритания призна, че е скрила във фалшив камък комуникационно устройство, което руското контраразузнаване в Москва е открило.

Шест години по-късно в новината се съобщава за друга шпионска история, когато журито изпраща бившия служител на американското военно разузнаване Кевин Патрик Малори в затвора за 20 години за продажба на тайни на Китай. Делото Maлори не е нищо уникално, но прокуратурата организира свое шоу, като показа на журито колекция от перуки и фалшиви мустаци, които приличат на костюми за Хелоуин. Всичко изглеждаше като поредната забавна история за непохватна маскировка.

Въпреки това, както казва Бренда Конъли (измислено име), смехът в този случай би бил твърде наивен, защото и двата примера дават поглед върху новия шпионски занаят и плътния воал на тайната, който ги заобикаля. Конъли започва кариерата си в ЦРУ в отдела за наука и технологии, а сега работи за малък изпълнител, който прави всякакви шпионски джаджи, които живо ни напомнят на филмите за Джеймс Бонд. Всичко това, казва тя, е предназначено да работи за намаляване на разкриващите симптоми.

Според нея древният телефон Nokia, иззет от Райън Фогъл, изобщо не е бил такъв. Зад безвредния екстериор вътре беше скрито устройство за „тайна комуникация“. А по случая Maлори доказателство беше телефон Samsung, който той получил от китайски разузнавач. Това беше толкова сложно устройство, че когато ФБР направи електронно копие от него, бюрото не успя да намери джъмпера, скрит вътре, където се съхранява класифицирана информация. В резултат на това самият Малори показа на агентите този елемент.

Конъли каза, че други съвременни мерки срещу видимостта могат да се видят и в двата акта на този шпионски театър. Фогъл имал RFID-щит, използван за блокиране на електронното проследяване. А Малори имаше фалшиви епруветки за кръв, които получил от Китай.

Подобно на много други хора в нашия свят, Конъли е познавач, ценител и пазител на тайните. Тя може да говори с часове за радиопредавания от Съветския съюз, както и от Уорънтън, Вирджиния. Женски глас чете произволни числа и откъси от книги, а агенти по целия свят получават тези сигнали на своите късовълнови приемници и ги декодират с помощта на предварително подготвени шифри.

Но след това интернет-кафенета и софтуерни отметки за заобикаляне на системите за сигурност се превърнаха в тайни канали за предаване на класифицирана информация. Те на практика замениха късовълновите радиокомуникации, но след това технологията за наблюдение направи крачка напред (особено в автократичните страни) и разузнавателните агенции получиха способността не само да откриват и прехващат активност в интернет, но и да улавят всеки удар по клавиш на дистанционна клавиатура. Така се появи съвременният свят на скритата комуникация, както го наричат знаещите хора. Това са специалните устройства за криптиране, фигурирали в случая с Фогел и Maлори, както и десетки различни предаватели и приемници, работещи в импулсен режим на трафик и скрити в обикновени, незабележими обекти като фалшиви камъни. Всичко, което агент или оператор трябва да направи, е да включи устройството, като използва такива скрити комуникационни средства. В някои случаи е достатъчно просто да премине покрай приемника (скрит в сграда или в фалшив камък) и тайните съобщения ще бъдат шифровани и след това изпратени до специални центрове за радио наблюдение.

„Кой мислите, че инсталира тези устройства?“ - задава риторичния си въпрос Конъли. "Военните, момчетата от специалните части, които осигуряват дори най-тайните операции." Конъли говори за отопляеми тъкани, които правят войниците невидими за термично откриване, електрически мотоциклети, които могат да се движат безшумно дори и на най-предизвикателния терен, и дори многото метри жици, зашити в южноазиатски дрехи shalwar kameez, които превръщат войниците в ходещи приемници и могат да прехващат слаби радиосигнали и дори сигнали от мобилен телефон.

Фалшиви ръце, фалшиви лица

Перуки. Тайни комуникационни устройства. Фалшиви камъни. Как можете да заобиколите биометричните данни в нашия свят, където всичко е станало електронно, където всичко е записано и регистрирано, където е невъзможно да влезете на паркинга, така че номерът на колата ви да не е записан, където е невъзможно да се регистрирате за полет или да отседнете в хотел без издадена от правителството лична карта, където с помощта на кредитна карта се идентифицира веднага вашето местоположение? Как преминавате през четците на пръстови отпечатъци?

В 99 от 100 случая отговорът е много прост: не е необходимо. Повечето военнослужещи пътуват с истинските си имена, преминавайки към псевдоними и фалшиви документи само на място. Или те проникват през границата на места като Пакистан и Йемен, за да изпълняват най-опасните мисии. Такива задачи с елементи за намаляване на демаскиращите знаци обикновено са добре класифицирани. Хората, които ги изпълняват, събират разузнавателна информация директно на място или с помощта на миниатюрни устройства за проследяване на врага. Всеки участник има своя специална програма за достъп. Тези задачи са толкова важни и тайни, че се одобряват лично от министъра на отбраната.

Но един процент все пак трябва да премине през паспортния контрол с фалшиви документи на предполагаемо име. За тях съществуват множество системи за заблуда на биометричните данни, включително електронни. Една такава програма беше спомената в началото на 2017 г. в документ на Vault 7, публикуван от WikiLeaks. Говорим за повече от осем хиляди тайни инструмента на ЦРУ, които се използват в света на електронния шпионаж и хакерски взломи. Колекцията от тези инструменти се нарича ExpressLane. Агентите на американското разузнаване инжектират злонамерени кодове в чужди системи за биометрична проверка и списъци с издирвания, което позволява на американските кибер-шпиони да крадат чужди данни.

Според един ценител на информационните технологии, базиран в Берлин в WikiLane, кодът ExpressLane показва, че американците могат да манипулират тези бази данни. „Представете си за момент, че човек преминава през паспортен контрол“ - казва той, отказвайки да даде истинското си име от страх да бъде преследван в Съединените щати. - НСА или ЦРУ имат за задача да направят промени в данните в деня, когато агентът под прикритие преминава през паспортния контрол. И след това връщат всичко обратно. Това възможно ли е?"

Друг източник говори за малка селска компания в Северна Каролина, работеща в сферата на маскировката. Тя се занимава основно с тайно събиране на данни и комуникация. В работилницата и в центъра за обучение операторите се учат как да правят тайни устройства за слушане и да ги инсталират в общи предмети. Тази компания е в челните редици на технологичния прогрес, поне така казват нейните рекламни материали. Неговите служители се занимават с формоване и леене, специално боядисване и усъвършенствани методи за стареене.

Тази незабележима компания може да преобрази всеки предмет и човек, както правят в Холивуд. За целта тя разполага с „устройство за направа на силиконово лице“, което може перфектно да промени външния вид на човек. Специалистите от тази компания могат да състаряват човек, да променят пола му и да "увеличават телесното тегло", както се казва в един таен договор. Те могат също да променят пръстовите отпечатъци със силиконов ръкав, който стои толкова добре на истинска ръка, че не можете да го видите. Той е променил пръстовите отпечатъци и дори мазнините в истинската кожа. На въпрос колко ефективно е подобно устройство, един източник, обучен от компанията, през смях каза: „Ако ви кажа, трябва да ви убия“.

В реалния живот кражбата на лични данни (предимно престъпниците правят това с цел обогатяване) е истинска епидемия, която засяга всички нас. Но що се отнася до света на разузнавателните агенти и борците срещу тероризма, там врагът активно се опитва да разкрие лични данни. През 2015 г. „Ислямска държава“ публикува онлайн имената, снимките и адресите на над 1300 американски военнослужещи, като инструктира своите поддръжници да търсят и убиват идентифицираните хора. ФБР заяви, че материалът е използван от предполагаеми руски хакери, представящи се за членове на ИДИЛ. Те започнаха да заплашват военни семейства във Facebook. „Ние знаем всичко за вас, за съпруга ви и за децата ви“ - се казва в едно заплашително съобщение.

Специалистите по контраразузнаване и оперативна маскировка започнаха поредица от мащабни дейности за информиране на тези, чиито данни бяха разкрити. Те също така предупредиха военнослужещите и техните семейства да защитят по-добре личната информация в социалните медии. На следващата година 2016 г. ИДИЛ публикува списък с 8318 имена. Това беше най-голямото изтичане на информация, но през 2017 г. беше публикуван списък с 8785 имена.

Стана известно, че самите военни разкрили местонахождението си по време на джогинг с фитнес гривна. По този начин те разкрили местата на операциите под прикритие. "Бързото развитие на нови и иновативни информационни технологии подобрява качеството на живот, но в същото време създава потенциални заплахи за оперативната сигурност и защитата на войските" - казаха тогава от Централното командване на САЩ пред Washington Post.

Тогава имаше нов шум, този път над ДНК, когато адмирал Джон Ричардсън, тогавашният началник на щаба на флота, предупреди военния персонал и техните семейства да спрат да използват ДНК тестове с генеалогичен анализ. "Внимавайте на кого изпращате данните си за ДНК" - каза Ричардсън. Той предупреди, че тази информация може да бъде използвана от недобросъвестни учени, за да се създадат по-селективни биологични оръжия на бъдещето. А през 2019 г. Пентагонът направи официална препоръка към военните да не използват популярни ДНК услуги. „Споделянето на класифицирана генетична информация с външни лица създава лични и оперативни рискове за военния персонал“ - се казва в бележката на Пентагона.

„Нашият прозрачен и отворен свят все още е в зародиш“ - каза пенсиониран старши офицер, който предупреди, че не трябва да има забавяне в маскировката и скриването, което е съществувало за бомбардировачите по време на Студената война. "Ние печелим тази война, включително в киберпространството, дори ако завесата на тайна за това, което правим, позволява на медиите да изобразяват руснаците като такива триметрови гиганти."

Служителят призна, че обработката на големи количества данни в бъдеще вероятно ще повлияе негативно на провеждането на тайни операции. Ползите за обществото, дори в най-тесния смисъл, когато за терористите става много по-трудно да участват в своите терористични дейности и да се движат по света, надвишават трудностите, свързани със сигурността на военните. Офицерът смята тайната за необходима и разумна мярка, но казва, че ръководството на Министерството на отбраната е направило грешка, не разбирайки общата картина. Видовете въоръжени сили трябва да задават повече въпроси относно етиката, рационалността и дори законността на превръщането на войниците в шпиони.

Но светът на намаляваща забележимост продължава да расте. Доказателство за това, според пенсионирания офицер, е, че съвременният живот не е толкова прозрачен, колкото повечето от нас си мислят.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка